Köztér
Új szabályok mentén támogatnak
2022. August 18.
Már az idei ősztől új szabályok mentén, az erősödő uniós zöld elvárásoknak megfelelve, de a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodást segítő agrártámogatási rendszer keretei között lehet majd gazdálkodni.

Ezt Feldman Zsolt  jelentette ki a Szentlőrinci Mezőgépnapok ünnepélyes megnyitóján, ahol az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára üdvözlendőnek nevezte a gyakorlati gépbemutatóval is csábító Baranya-megyei szakmai kiállítást. Mint fogalmazott, az eredményes gazdálkodáshoz a mai viszonyok között már elengedhetetlen a modern technológiák alkalmazása. Ezek megismeréséhez és kipróbálásához pedig a szentlőrinci szakmai napok kétnapos eseménye is hozzájárul. 

Az agrárvállalkozások technológiai megújulását elősegítendő, az Agrárminisztérium tavaly indította el a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot. A háromszorosára emelt vidékfejlesztési forrásokból meghirdetett mezőgazdasági beruházási pályázatok közül a precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő támogatást igénylők 95%-a, azaz 2.750 gazdálkodó már kapott támogató döntést, a kertészeti tevékenységhez kapcsolódó géptámogatás esetében pedig 2.500 nyertes pályázó valósíthatja meg elképzeléseit. Emellett 2.000 kisebb állattartó gazdaság ruházhat be gépekbe, technológiába kormányzati segítséggel. A mezőgépnapok megnyitóját követően az államtitkár szakmai előadáson beszélt a következő öt évet meghatározó Közös Agrárpolitika (KAP) főbb jellemzőiről, azokról a változásokról, amelyek nyomán kell a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének kereteit. Feldman Zsolt elengedhetetlennek tartja, hogy a KAP Stratégiai Tervet minél hamarabb, minél többen megismerjék azért, hogy időben felkészülhessenek a változásokra. Az Agrárminisztérium ezért folyamatosan közzéteszi a következő gazdálkodási év elképzeléséhez szükséges tervezett szabályokat.

 

 

Zambelli Colorfer Kft.Ambrus Acél bannerRóna TamásDomokos SándornéHalaspackSwisspartsÚjvári FOrgácsolóEuroklímaSóstótargSamu GazdaboltMSG Kft.WiraxAgrofolkerOtisBordaThermodamEurogreen TiszafaContireg Kft.CemolkerGB TradeMeva-HuGeoteam LambdaGordius InoxMIzse-PlastHotel HunorCad-ServerNektárplastMarázplast
PRINT LAPOK