Köztér
Új szabályok mentén támogatnak
2022. August 18.
Már az idei ősztől új szabályok mentén, az erősödő uniós zöld elvárásoknak megfelelve, de a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodást segítő agrártámogatási rendszer keretei között lehet majd gazdálkodni.

Ezt Feldman Zsolt  jelentette ki a Szentlőrinci Mezőgépnapok ünnepélyes megnyitóján, ahol az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára üdvözlendőnek nevezte a gyakorlati gépbemutatóval is csábító Baranya-megyei szakmai kiállítást. Mint fogalmazott, az eredményes gazdálkodáshoz a mai viszonyok között már elengedhetetlen a modern technológiák alkalmazása. Ezek megismeréséhez és kipróbálásához pedig a szentlőrinci szakmai napok kétnapos eseménye is hozzájárul. 

Az agrárvállalkozások technológiai megújulását elősegítendő, az Agrárminisztérium tavaly indította el a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot. A háromszorosára emelt vidékfejlesztési forrásokból meghirdetett mezőgazdasági beruházási pályázatok közül a precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő támogatást igénylők 95%-a, azaz 2.750 gazdálkodó már kapott támogató döntést, a kertészeti tevékenységhez kapcsolódó géptámogatás esetében pedig 2.500 nyertes pályázó valósíthatja meg elképzeléseit. Emellett 2.000 kisebb állattartó gazdaság ruházhat be gépekbe, technológiába kormányzati segítséggel. A mezőgépnapok megnyitóját követően az államtitkár szakmai előadáson beszélt a következő öt évet meghatározó Közös Agrárpolitika (KAP) főbb jellemzőiről, azokról a változásokról, amelyek nyomán kell a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének kereteit. Feldman Zsolt elengedhetetlennek tartja, hogy a KAP Stratégiai Tervet minél hamarabb, minél többen megismerjék azért, hogy időben felkészülhessenek a változásokra. Az Agrárminisztérium ezért folyamatosan közzéteszi a következő gazdálkodási év elképzeléséhez szükséges tervezett szabályokat.

 

 

Farkas és TársaiVarga és Tsai Kft.Vanessia 07.10.Lábatlan VasbetonÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.TMKMAPEI 07.10.KrátkiCoolCleanTenzi Kft.Wirax Kft.AlbaNord 07.10.Szentmihályi-gép Kft.ElsóSZTEHotel Hunor - törölhetőBureau Veritas 07.10.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőLévay Stúdió 07.10.ModinvestKovács Imre e.v.Meva-huZambelli COLORFERR Kft.07.02.
PRINT LAPOK