Állat
Új sertéstelepeket adtak át
2023. April 30.
A napokban átadták a FirstFarms Hungary Kft. új sertéstelepeit. A nyolcmilliárd forintos beruházást 2,5 milliárdos állami támogatással valósította meg a dán tulajdonú cég a Békés vármegyei Telekgerendáson és Pusztaföldváron.

Az ünnepségen Anders Norgaard, a FirstFarms csoport vezérigazgatója köszönetét fejezte ki az állami támogatásért, s elmondta: ez a legnagyobb beruházás a cég életében. Sarusi-Kis Tamás, a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója közölte: 2022. február 24-én tették le a beruházás alapkövét, aznap, amikor kitört az orosz-ukrán háború, amely átírta a nyersanyagpiaci árakat. Ennek ellenére sikerült 14 hónap alatt befejezni az építkezést.

A beruházás során Telekgerendáson kétezer férőhelyes koca fiaztató telep épült, ahová május első hetében érkeznek az első süldők. Pusztaföldváron a szaporulatnak épült malacnevelő telep, 4.500 koca tenyésztésére van lehetőségük. A két telephelyen mintegy 18.500 négyzetméter alapterületű épületegyüttest építettek, amelyhez 1.750 teherautónyi betont fektettek le. Az épületek áramellátását napelemek biztosítják, az optimális hőmérsékletet – Magyarországon egyelőre egyedülálló technológiával – hígtrágyából visszanyert hővel biztosítják. A beruházás 20-30 új munkahelyet teremt a térségben, mindemellett fejlődik a települések úthálózata is, és szervestrágyával tudják ellátni a gazdákat.

A rendezvényen a térségről és az ágazatról elhangzott: 40 éve Magyarországon körülbelül 10 millió sertés volt, ma 2,5 millió… A 2,5 millióból sertésből Békésben mintegy 245 ezret tenyésztenek, amivel a vármegye a harmadik legnagyobb sertés-előállító Magyarországon.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára az átadón szólt arról, hogy a magyar sertéságazat a rendszerváltás óta számos viszontagságon ment keresztül. A mostani beruházás előremutató – tette hozzá –, ugyanis az ágazat külső kitettsége csökkenthető azzal, ha a sertéseket Magyarországon nevelik és vágják le.

Mivel a növénytermesztéssel ellentétben az állattenyésztésben nincsenek közvetlen uniós támogatások, ezért a kormány a vidékfejlesztési programok tervezésekor kiemelten segíti az állattartókat: fejlesztési és beruházási támogatásokkal, szabályozással, a közösségi marketing eszközeivel, válság- és járványvédelmi támogatásokkal, az exportpiacok bővítésével – fejtette ki Tarpataki, s hozzátette: állattartó telepek korszerűsítésére 2014 óta 400 milliárd forintot meghaladó támogatást adtak.

Címlapfotó: Vermes Tibor/AM

Eurogreen TiszafaGeoteam LambdaRóna TamásHalaspackBordaEuroklímaOtisWiraxMarázplastMeva-HuSwisspartsAgrofolkerSamu GazdaboltÚjvári FOrgácsolóDomokos SándornéGordius InoxContireg Kft.NektárplastMSG Kft.ThermodamMIzse-PlastHotel HunorZambelli Colorfer Kft.GB TradeCemolkerAmbrus Acél bannerCad-ServerSóstótarg
PRINT LAPOK