Élelmiszer
Új borokat díjaztak
2024. February 06.
A borászatnak és a borfogyasztásnak több százéves hagyománya van Magyarországon. Örömteli látni, hogy minden vállalati méretnek megvan a helye e színes palettán.

Erre hívta fel a figyelmet dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a XV. Vince napi bormustrán Mohácson, ahol több mint 150 bortétel versengett. A térség legrangosabb eseményének különlegessége, hogy azon számos kistermelő is megméretteti minőségi termékét.

Mintegy 60 ezer hektár szőlőültetvény található ma hazánkban, mindez hozzájárul, hogy a borászat és a borfogyasztás több százéves hagyománya tovább élhessen, fejlődhessen hazánkban.

A magyar bor belföldön és külföldön egyaránt elismert: egyrészt a lakosság 90%-a a hazai termékeket részesíti előnyben, másrészt exportra is bőven jut. A szakágazat eredményességét a Kormány két irányból is támogatja: mind a szabályozás terén, mind pedig közvetlen támogatásokkal.

A helyettes államtitkár szerint a borászati és a jövedéki törvény közelmúltbeli változásai egyaránt kedvezőbb helyzetet teremtenek a borászok számára. Mindemellett a Közös Agrárpolitika 2024-2027-es támogatási időszakában több mint 100 millió euró dedikált forrás áll majd a szakágazat rendelkezésére, többek között borászati beruházásokra, belpiaci és külpiaci promóciókra, valamint innovációra.

Minden vállalati formának megvan a helye és a szerepe a borászat színes palettáján – fogalmazott Felkai Beáta Olga, s külön öröm, hogy a XV. Vince napi bormustra olyan rendezvény, ami felhívja a figyelmet a kisebb termelőkre és minőségi termékeikre.

Az esemény részeként az Agrárminisztérium is különdíjban részesített egy kiváló új bort: az elismerést a Belward Pincészet Rajnai Rizling bora érdemelte ki.


Forest PowerSizolev 07.25.Nanosegment 09.08.DigitasPályázat Európa 08.01.Kovács ImreDPMG Zrt.NRG Services Kft. 07.29.Magyar PékségOtis Bt.ModinvestMizse-PlastCharlie HűtőNektárplastIlinoxLévay StúdióMEVA-HUMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőBerek-VízIsterraCad-ServerBorda Gépipari Kft.Erforg-AimAgroforte GrainAboszol 08.01.GB-TradeMed-PlastHotel Hunor - törölhető
PRINT LAPOK