Állat
Tyúkot a kertbe!
2023. March 28.
Akiknek erre legalább minimális lehetőségük van, igyekeznek saját növényi és állati eredetű élelmiszerek előállításával hozzájárulni az egészségesebb étrendjükhöz.

Az állati eredetű élelmiszerek esetében leggyakrabban saját termelésünkből származó tojásokról van szó. Itt azonban felmerül a kérdés: hogyan?

Ami az étkezési tojások előállítását illeti, hazánkban alapvetően tyúktojásokról beszélhetünk, a kacsatojások fogyasztása minimális. Ha tyúktenyésztés mellett döntünk, meg kell határoznunk az eljárást. Feltételezzük, hogy nem áll rendelkezésünkre semmi, ami alkalmas lenne a tenyésztésre.

Mi kell a tyúknak? Szalma, valamilyen eledel – igen, nevezhetjük tápnak, de attól úgy tűnik, mintha szójával tömném az állatokat, pedig mi sem áll távolabb az igazságtól. Viszont a tyúkoknak, kacsáknak és egyéb szárnyasoknak nem elég, hogy összeszedik a kertből a zöldet meg a kukacot, sajnos ebben az esetben vagy nem tojnak, vagy hamar leamortizálódnak, és azt senki nem akarja.

Mi kell még a tyúknak? Zárt ól. Télen hideg van, és a rókák, nyestek, valamint egyéb ragadozók mind a tyúkokra hajtanak. Nem árt nekik egy zárt terület sem, amit percek alatt ki fognak kapirgálni, magyarul: rendkívül ronda lesz a látvány. Ez van, a tyúkok kapirgálnak. Ezen túl már csak etető és itató kell, valamint – ha nagyon lusták vagyunk – télre érdemes beszerezni melegítőt, ami nem hagyja befagyni a vizüket. A tyúkok szeretik a szalmát, úgyhogy erre is szükség lesz. 

Mekkora terület kell? Ezt nagyon nehéz megmondani. Senkit sem szeretnék ettől elriasztani, de az sem a célom, hogy bárki is azt gondolja, hogy állatot tartani bárhol lehet. A helyigény nagyon sok mindentől függ:

  • Milyen állatokat akarunk egy időben tartani?
  • Honnan származik a szaporulat (saját, vagy vásárolt)?
  • Ha vásárolt, akkor azok milyen idősek, mekkorák?
  • Mennyi húst szeretnénk előállítani?
  • Tudjuk-e a húst tárolni, tartósítani?
  • Milyen lehetőségeink vannak az eleségük biztosítására?

Mekkora ólban gondolkodjunk? Ide szinte csak aludni járnak, s ha itt van a tojófészek, akkor még tojni is betérnek, de az eső elől már nem nagyon szeretne ide behúzódni. Más fedett búvóhely híján inkább eláznak. Az ólba kell számukra egy ülőke, és ha ide tojnak, akkor egy tojófészek is. A tyúk elalszik a földön is, de ezt nem szereti. Nem véletlen, még ösztöneiben őrzi ősei rossz tapasztalatát, amikor a földön alvó társakat a ragadozók könnyűszerrel elragadták. Ezért inkább magasban, faághoz hasonló szerkezeten, azaz ülőkén alszik. A fentiek miatt az ólnak nem kell túl nagynak lennie. Akkora azonban legyen, hogy könnyűszerrel ki tudjuk takarítani. Fontos, hogy lábakon álljon, mert így a tyúkok esős időben vagy túlzott napsütésben is behúzódhatnak alá. Jó dolog, ha a tojórészek kívülről is könnyen hozzáférhetőek.

A tyúk egy éves kora körül kezd tojni, ha nem vágjuk le idejekorán. Sajnos a tojás és a biológia együtt működik, így aztán ha a tyúk úgy ítéli meg, hogy az anyai ingerküszöbe alá csökkent a nappali, világos órák száma, akkor beszünteti a tojást (kb. novemberben), és legközelebb február végén kezdi újra. Valami miatt azonban ez a dolog nem mindegyikükre igaz, így egy-egy tojást adagolnak azért ebben a szűkös időszakban is. De sajnos ilyenkor bekövetkezhet, hogy az ember szégyenszemre arra kényszerül, hogy újra olvasgatni kezdje a kódszámokat a bolti tojások külsején. Lehet persze megpróbálkozni a tyúkok átverésével és világítani nekik télen is, de ezt én övön aluli dolognak érzem, így békésen kivárom, míg újra úgy érzik, hogy most már alkalmas az idő, gyerünk lehet újra szaporodni! Persze ebből rögtön adódik a kérdés, hogy:

Tojik-e a tyúk kakas nélkül is? Nos, igen. Mindenféle tévhitet szeretnék eloszlatni: ahhoz, hogy tojjon, nem kell a tyúknak kakas. Sőt ahhoz sem kifejezetten, hogy jól érezze magát az életben. Én a problémamentes tyúktartás híve vagyok és nem tartok kakast, megspórolva ezzel a kakas okozta izgalmakat, a veszekedést, a rangoskodást és a kotló tyúkkal folytatott küzdelmeket.  

Egy tojás termeléséhez 24 óra szükséges. Körülbelül ennyi idő alatt fejlődik ki a tojócsőben a tojás. A tyúkok általában ciklusokban tojnak, amelynek az időtartama 3-4 nap. Egyes állatok 8-9 napig tojnak. Ez azt jelenti, hogy ezeken a napokon egy-egy tojást termelnek, és utána tartanak egy nap szünetet. Minél hosszabbak a ciklusok, annál nagyobb a lehetőség a több tojás termelésére. A ciklus 3-6-szor következik egymás után, majd hosszabb szünet áll be (pihenő kotlás).

A téli és nyári tojások között a tojás sárgájának színeződésében és a tojás nagyságában mutatkozik különbség. A tojás sárgájának színeződése a zöldtakarmánytól is függ. A tavaszi és nyári időszakban, amikor az állatok elegendő zöldtakarmányhoz jutnak, a tojás színe szép sötétsárga. Télen viszont a tojások halványsárga színűek. A tojás nagyságában jelentkező különbségek szintén érthetők, mivel télen főképpen a jérceállomány által termelt tojásokat kapjuk, amelyek kisebbek.

Mikor érdemes megvenni a jércéket? Akár tavasszal, akár ősszel is belekezdhetünk a csirketartásban, a tojóhibrid jércéket a tojástermelés megkezdése előtt 18-20 hetes korban érdemes megvásárolni, ezután végig tojótáppal kell etetni őket, és fontos, hogy a baromfiházban a világos órák száma ne csökkenjen 16 óra alá. Akik úgy gondolják, hogy a csirkét le is tudják vágni, azoknak érdemes kettős hasznú fajtát vásárolni, amelyek elég sok tojást tojnak, de a csirke húsformája is kedvező.

Védekezzünk a betegségek ellen! A kifutóra járó baromfinál nagyon fontos a féreghajtás, már a kifutóra engedés után 2-3 héttel adjunk speciális féreghajtót, amelyet állatorvostól is kérhetünk, de díszállat kereskedésben is megvásárolhatunk. A külső és belső élősködök, nagyon hamar legyengíthetik az állatokat, így nem érdemes kockáztatni a csirkék egészségét.

Olcsóbb nem lesz, de egészségesebb, ízletesebb, táplálóbb igen. Ha jól csináljuk, tojásunk a legjobb bio tojással vetekedhet, aminek ára 80 forint Ft/darad. Mindjárt jobban megéri a vesződség!

Lehet, hogy nem is vesződség, mert szívesen csinálod. Kimozdít, közelebb hoz a természethez, hobbi lesz. Hobbi, amivel haszon jár. Végül keltetni lehet kiscsibéket, felnevelni. Szerintem csibékkel együtt még jobban megéri.

Nagy Mihály

RollspedTitan ContainersDamisol Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőNektárplastErforg-AimSamu GazdaboltHotel Hunor - törölhetőMAPEI 05.20.Szilágyi Hűtő3commPolgári BankMáté-MetálMetall KraftMizse-PlastMed-PlastVC 999 05.28.Digitas Kft.Charlie HűtőBerek-VízGB TradeBorda Gépipari Kft.Pályázat Európa Kft.Agroforte GrainDerula 05.28.Steel ManufacturingDPMG Zrt.Agro Natúrtáp
PRINT LAPOK