Köztér
Tűzgyújtási tilalmak
2024. April 10.
Az elmúlt napok tartósan meleg és csapadékmentes időjárása miatt 2024. április 9-től tűzgyújtási tilalom lép életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

Tehát Hajdú-Bihar vármegyével együtt, már négyre emelkedett a tilalommal érintett térségek száma. A napos és nyári jellegű tavaszi időjárás kiszárította ugyanis a könnyű holt biomasszát az erdőkben, valamint az erdőkkel szomszédos területeken. Az alföldi talaj is kiszáradt, az erdőtársulásokban a lehullott nyárfa virágzat szintén növeli a tűzterjedés sebességét. A száraz biomassza miatt már kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is gyorsan terjedő tűz alakulhat ki, de szintén megnő a tüzek intenzitása. A felszíni tüzek például akár 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek. 

A következő napokban nem várható olyan mennyiségű csapadék, amely csökkentené a tűzkockázatot. A fokozott veszélyt figyelembe véve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2024. április 9-től fokozottan tűzveszélyes időszakot rendel el Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Emellett a hatóság továbbra is fenntartja a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar vármegyében. 

A Nébih a lakosság fokozott elővigyázatosságát kéri a tűzveszélyes időszak alatt. Ügyelni kell arra, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, ugyanis azok hamar meggyújthatják az útmenti növényzetet. Továbbá belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert az égő zsarátnokok – a füsttel felszállva – több száz méterre is tüzet okozhatnak.
Fontos tudni, hogy a tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt szintén nem engedélyezett a tűzrakás kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.


3commMáté-MetálMAPEI 05.20.Erforg-AimSamu GazdaboltDamisol Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőDerula 05.28.Charlie HűtőNektárplastPályázat Európa Kft.Digitas Kft.Mizse-PlastMed-PlastPolgári BankRollspedAgro NatúrtápHotel Hunor - törölhetőBorda Gépipari Kft.DPMG Zrt.Steel ManufacturingGB TradeBerek-VízSzilágyi HűtőTitan ContainersAgroforte GrainVC 999 05.28.Metall Kraft
PRINT LAPOK