Kult
Turbófokozatban a Móricz Zsigmond Színház
2023. March 15.
A Móricz Zsigmond Színházban a kényszerszünet alatt sem állt meg az élet, gyermekeknek és felnőtteknek szóló előadásokkal várták hűséges közönségüket a Művész Stúdióban, mindeközben próbáltak és átszerveztek.

Kirják Róbert igazgatóval helyzetelemző és jövőbe pillantó témákról beszélgetett Kováts Dénes.

Ez az évad megpróbáltatásokkal és kihívásokkal teli úgy a színház egésze, mint igazgatója számára. Nehezebb, mint korábban?
Máshogy nehéz. Eddig ismeretlen problémákat kell kezelni, megoldásokat találni, új terveket kovácsolni. Januárban két próbafolyamatot is törölni kényszerültünk: a Futótűzét a kamaraszínpadon, illetve a Ludas Matyit a nagyszínpadi gyermekelőadások közül. Az utóbbit szerencsére tudtuk pótolni a Micimackó a Pagony utca 100-ban produkcióval, a másik előadás pótlásán még most is dolgozunk. Nem könnyű a helyzetünk, mert miközben az összes többi próbafolyamat menetrend szerint halad, s végre már mennek az előadások a Nagyszínpadon, a Művész Stúdióban és a Kamarában, mint régen, ezek mellé, illetve közé kell a januárban elmaradt próbafolyamatot beilleszteni valahová.

A Teljesen idegenek díszletét részben bonthattuk csak el, így a Micimackóét a színpad első részébe kellett beépítenünk. De nagyon örülök, hogy létre tudtuk hozni ezt a produkciót, és nem kellett azt mondanunk több ezer gyereknek, hogy idén sajnos csak egyetlenegy előadás jelentette számukra a nagyszínpadi évadot.

Úgy tűnik, a kényszerszünet után a közönség nem hagyja cserben színházát, rendre azt tapasztalom, telt ház előtt játszanak a színészek…
A bérletes előadások esetében 20% körüli a szabadon maradt jegyek aránya, de azok is elkelnek rövid idő alatt. Számomra is várakozáson felüli a színházba járási kedv, gyakorlatilag mindig telt házzal játszunk. Öröm és megtiszteltetés, hogy ennyire szeret bennünket a közönség, s bízunk benne, ez így is folytatódik, hiszen minden nézőre szükségünk van. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk az eddigi bemutatóinkról, bármelyiket tűzzük műsorra bérletszünetben, elkapkodják a jegyeket. Köszönet érte!

Mi várható az elkövetkező időszakban? Premierek előtt állunk, mindemellett feltételezem, hogy szokás szerint már jóval előrébb gondolkodtok, mint az előttünk álló egy-két hónap.
Valóban. Mire ez a cikk megjelenik, túl leszünk a március 11-iki Frankenstein bemutatón, majd április 1-jén a Kapj el, ha tudsz következik. Várható még két kamaraszínpadi bemutató, az egyik a Futótűz pótlása, a Kávéházi dallamok, a másik pedig a meghirdetett Maggi és Lillemor.

Terveink szerint június közepén befejezzük az idei évadot, majd rögtön elkezdődik a következő. A 2023/2024-es évadra megvan az összes előadáscímünk, a rendezők, a próbafolyamataink időpontjai, mindegyik színművésszel ismertettük a reá váró nagyobb szerepeket. Készen állunk – természetesen figyelembe véve gazdasági nehézségeinket. Megpróbáltunk olyan színdarabokat kiválasztani, amelyek szintén nagy közönségérdeklődésre tarthatnak számot.

Frankensetein

A Móricz Zsigmond Színház is részt vesz a 10. Színházi Olimpia rendezésében. Milyen vendégelőadásokra számíthatunk?
A magyarországi olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót fogadnak, a nyíregyházi teátrumban két produkció látható majd, 2023. május 20-án a Histrionics, az osztrák Thomas Bernhard, korunk egyik legkiemelkedőbb drámaírójának tollából a bukaresti Nemzeti Színház előadásában, valamint 2023. június 3-án a Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulata Georg Büchner Woyzeck című bűnügyi történetét mutatja be.

Gőzerővel készültök a szabadtéri idényre. Mire számíthatunk?
Ebből az évadból két hónap kiesett, ami azt jelenti, hogy a következő néhány hónapban szinte csak bérletes előadásokat tudunk játszani, pedig óriási igény lenne a bérletszünetesekre is. Ezért azt gondoltam, hogy kombináljuk a kettőt. Az augusztust nagyrészt a saját előadásainknak szenteljük, háromnak helyet is találtunk egy-egy hétvégén. Illetve várható még július 1-jére egy saját előadás, amit a következő évadban a Nagyszínpadon játszunk majd: a Delilát újítjuk fel, amit végre négy év után újra láthat a közönség.

Ennek minden bizonnyal a színészek éppúgy örülnek, mint a nézők.
Egyszer már lement a Rózsakertben, és óriási siker volt. Már akkor úgy gondoltuk, hogy amint lehetőségünk nyílik rá, elővesszük.

A szabadtérire visszatérve: júliusban – a Delilát kivéve – kizárólag vendégelőadások lesznek. Illetve még egy saját produkcióval készülünk, ami nem klasszikus színdarab lesz: az Anconai szerelmesek nagy sikerű előadás slágereiből egy koncertet állítunk színpadra.

Most a Színészházban kialakított irodában beszélgetünk. Mikor nyílik esély arra, hogy visszaköltözzetek a főépületbe, illetve vajon mikor nyitjátok újra a Bencs Villát és a Szindbádot?
A visszaköltözés nagyrészt az időjárás függvénye. Ha azt látjuk, hogy már hosszabb távon fűtés nélkül tudjuk használni az épületet, azonnal visszatérünk. A Szindbád és a Bencs Villa nyitása szintén a fűtés függvénye, de az időpontról a városvezetés dönt.

Fotók: Részletek a Frankenstein c. előadásból. A Móricz Zsigmond Színház archívumából.        

Digitas Kft.Titan ContainersVC 999 05.28.NektárplastCharlie HűtőMed-PlastMizse-Plast3commMAPEI 05.20.Borda Gépipari Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőDamisol Kft.Berek-VízAgro NatúrtápAgroforte GrainGB TradeHotel Hunor - törölhetőSteel ManufacturingPolgári BankSamu GazdaboltDerula 05.28.Szilágyi HűtőDPMG Zrt.Metall KraftPályázat Európa Kft.RollspedErforg-AimMáté-Metál
PRINT LAPOK