Növény
Tudnivalók a drónos permetezésről
2024. March 04.
Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra.

A hivatal összegyűjtötte a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

A vonatkozó jogszabály (44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről) rögzíti, hogy pilóta nélküli légijárművel (drónnal) kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki.

A fentiekből következik, hogy a földi vagy a „klasszikus” légi (repülőgéppel és helikopterrel történő) kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerek és készítmények alapvetően nem alkalmazhatók ilyen célból! A használatuk csak azt követően lehetséges, ha a meglévő érvényes engedélyokiratukat kiterjesztik a drónnal történő kijuttatásra.

Az engedélyokirat kiterjesztését az érintett szer vagy készítmény engedélytulajdonosa vagy annak hivatalos hazai képviselete kérelmezheti.

A kiterjesztésre vonatkozó kérelmet a Nébih-hez kell benyújtani elektronikus úton. A benyújtandó dokumentumok: a hivatalos kérelem és az „Útmutató a pilóta nélküli légijárművel végzett GEP hatékonysági és elsodródási vizsgálatokhoz” dokumentumban előírt adatok és vizsgálati eredmények.

Az engedélyokirat módosítási eljárása során a Nébih további dokumentumokat is bekérhet a kérelmezőtől, amennyiben az értékeléshez erre szükség van.  

A kérelem benyújtásával, valamint értékelésével kapcsolatos kérdésekkel a ppp-registration@nebih.gov.hu e-mail címen lehet a Nébih kompetens szakembereihez fordulni.

2024-ben sor került az „Útmutató a pilóta nélküli légijárművel végzett GEP hatékonysági és elsodródási vizsgálatokhoz” című dokumentum felülvizsgálatára, kiegészítésére. Az engedély kiterjesztéséhez valamennyi előírt vizsgálatot szükséges elvégezni.


Polgári BankMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőBorda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.Agro Natúrtáp3commVC 999 05.28.Med-PlastRollspedMizse-PlastMetall KraftDigitas Kft.Charlie HűtőDPMG Zrt.Damisol Kft.NektárplastHotel Hunor - törölhetőAgroforte GrainSamu GazdaboltSzilágyi HűtőMáté-MetálBerek-VízTitan ContainersSteel ManufacturingGB TradeErforg-AimPályázat Európa Kft.Derula 05.28.
PRINT LAPOK