Növény
Tőzeghumát-üzem Mezőkövesden
2023. March 18.
Mezőkövesden átadták az Agriturf 2022 Zrt. tőzeghumát-üzemét, melyet a cég több mint 700 millió forintos önerős beruházással hozott létre. Az itt alkalmazott technológia kiváló terméseredményeket ígérő, természetes tápanyag-utánpótlást biztosít a termőtalajoknak.

Az Agriturf 2022 Zrt. által előállított tőzeghumát-koncentrátum fulvo- és huminsavakban gazdag készítmény, amely a tőzegben lévő értékes anyagokat is tartalmazza. A gazdálkodók számára ez az innovatív termék nemcsak fenntarthatósági, hanem költséghatékonysági szempontból is fontos, mivel képes felére csökkenteni a kezelt talajok műtrágya-igényét – hangzott el az eseményen.

A beruházás egy hajdani katonai repülőtéren valósult meg, amelynek önkormányzati hasznosítása fontos lépés volt a térség gazdasági felemelkedése szempontjából. Az itt kialakított ipari parkhoz a Területfejlesztési Operatív Program keretében két ütemben, mintegy kétmilliárd forint forrást biztosított a kormány az elmúlt években. Ebből épült meg a kiszolgáló infrastruktúra mellett az a csarnok is, melyben az Agriturf 2022 Zrt. berendezte mezőkövesdi gyártóbázisát.

Az üzem éves kapacitása jelenleg mintegy 40 ezer tonna. A gyártócsarnok mellett egy háromezer négyzetméteres tárolócsarnok áll a cég rendelkezésére, mely jelenleg mintegy 30 munkavállalót foglalkoztat, ez a létszám azonban várhatóan néhány hónapon belül a duplájára bővül. A következő években fejlesztési céljaik között szerepel egy több hektáros mintagazdaság létrehozása, valamint kutatólabor, és egy 500 négyzetméteres előadó-, illetve konferenciaterem építése. Ezen kívül 2026 végéig két ütemben, összesen 15 ezer négyzetméter alapterületű csarnok- és gyárbővítést is terveznek.

Agrárminiszterünk szerint a mezőkövesdi agrárberuházás átadása egyebek mellett azt üzeni: az inputanyagárak növekedésére, a műtrágya drágulására is van fenntartható megoldás. Kitért arra is, hogy az egy főre jutó mezőgazdasági terület alapján Magyarország az uniós tagállamok között a 6., a világon pedig a 20. helyen áll. Ezek előkelő helyezések, amelyek azt mutatják, hogy hazánkban a termőföld, a talaj rendkívül fontos környezeti erőforrás és egyben gazdasági tényező is. Az egészséges talaj nemcsak az élelmezésbiztonságot, hanem a környezet- és klímavédelmet is szolgálja, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő. Ugyanakkor az elmúlt 50 évben a talaj tápanyagtartalma a 10 százalékára esett vissza. A termőföld olyan kincs, amiből nem lesz több, fontos tehát minden szemlélet és technológia, amely megőrzi vagy helyreállítja tápanyagtartalmát és termőképességét – hangsúlyozta. Ennek jegyében a kormány 2021-ben Talajvédelmi Cselekvési Tervet fogadott el, amely a közös felelősségre épít, és a megelőző, tudásmegosztó talajvédelemre helyezi a hangsúlyt. A szemléletváltás legfontosabb eleme a gazdálkodói talajvédelmi program, amely gazdaságra specializáltan ad segítséget a termelők napi munkájához; ezt egészíti ki a képzés és szaktanácsadás megerősítése, valamint egy modern és mindenki számára hasznos talajvédelmi adatbázis létrehozása.


Berek-VízKén Kft.Go-Mo Kft.Atukavíz1Med-PlastDigitasHajdú László diófa banerDosan3commGB TradeFém- ls Faipari SzövetkezetCad-ServerAgroplast kft.Magyar Kukorica Klub bannerBorda Gépipari Kft.LidraSóstótargIsterraKirály és Király banner 24.03.17-igDamisolHotel HunorMg. FalkerAtukavíz3KaunisErforg-AimMizse-PlastForest PowerAtukavíz2
PRINT LAPOK