Gép
Továbbra is támogatnak
2022. December 22.
Folytatódik a precíziós átállást ösztönző mezőgazdasági támogatás a következő, 2027-ig tartó finanszírozási ciklusban – közölte Feldmann Zsolt.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Hungexpo rendezvényén, az AGROmashEXPO mezőgazdasági gépkiállítás budapesti sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy a pályázati lehetőséggel az eddigieknél is több kistermelő élhet majd.

A 2021 óta elérhető pályázati támogatások mostanáig majdnem 400 milliárd forint értékű precíziós gép-, eszköz- és szolgáltatás beszerzéséhez járultak vagy járulnak hozzá. Az összes agrárberuházás értéke az áremelkedések nélkül is csaknem 23 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, 2010-hez viszonyítva a magyar mezőgazdaság termelékenysége 41 százalékról 67 százalékra nőtt az uniós átlaghoz viszonyítva.

Az államtitkár szerint az átalakulás elkezdődött, és nem csak a gazdálkodó családoknál látszanak a nemzedékváltás eredményei, hiszen olyanok is bekapcsolódhatnak a mezőgazdaságba és a termeléshez kapcsolódó tevékenységekbe, akik nem gazdálkodó családból származnak.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke szintén úgy véli, hogy fejlesztések terén jól áll a magyar mezőgazdaság, a munkagép-beruházások idei adatai akár komoly meglepetést is okozhatnak szerinte. A technológiaváltás jó irányt jelez, de a fejlődés nem állhat meg, a következő évek egyik nagy feladata a vízmegőrzés lesz – hangsúlyozta.

Szabó István, a Magyar Agrár-és Élelmiszertudományi Egyetem oktatási és nemzetközi rektorhelyettese a szaktudás jelentőségét emelte ki a rendezvényen. Véleménye szerint a mezőgazdasági gépgyártók kínálata rohamos ütemben fejlődik, így a kezelésük is egyre komolyabb felkészültséget igényel. A mezőgazdaság másik fontos követelménye az utóbbi évek tapasztalatai alapján az alkalmazkodás, a termelés versenyképessége enélkül nem tartható fönn.

Az AGROmashEXPO január 25. és 28. között várja a látogatókat. A csaknem 300 kiállító között számos olyan cég is lesz, amely most először vesz majd részt a rendezvényen.

Címlapfotó: Pelsőczy Csaba/AM

RollspedMizse-PlastMAPEI 05.20.DPMG Zrt.Samu GazdaboltMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMáté-MetálCharlie HűtőAgro NatúrtápDerula 05.28.GB TradeSteel ManufacturingAgroforte GrainHotel Hunor - törölhetőVC 999 05.28.3commPolgári BankMed-PlastPályázat Európa Kft.Titan ContainersDigitas Kft.NektárplastMetall KraftErforg-AimDamisol Kft.Szilágyi HűtőBorda Gépipari Kft.Berek-Víz
PRINT LAPOK