Köztér
Török kapcsolataink
2022. August 27.
További lehetőségek rejlenek a török-magyar agrárgazdasági kapcsolatokban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután török kollégájával, Váhit Kiriscsivel egyeztetett Isztambulban.

Nagy István szerint kulturális kötelékeink méltó fóruma az isztanbuli Nemzetközi Méhész Kongresszus, hiszen Törökország a világ második méztermelője, míg Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik. Jelenleg 1,2 millió méhcsalád található Magyarországon, nagyon fontos szerepet betöltve a magyar ökológia tekintetében. A magyar miniszter Brüsszelben több javaslatot tett már, ami a méhek szerepére és védelmére hívja fel a figyelmet, mert beporzókra szükség van, hiszen a beporzás kiemelten fontos dolog, amit támogatni kell.

Szakminiszterünk annak a véleményének is hangot adott, hogy a török-magyar  agrárgazdasági kapcsolatokban sokkal több lehetőség van, mint amit jelenleg kihasználunk, ezért tovább kell erősíteni az együttműködést. Mindkét nemzet számára rendkívül fontos a vetőmagtermesztésben, a szarvasmarha importban és az édesvízi haltenyésztésben rejlő lehetőségek kiaknázása. A gazdasági vegyesbizottságok ülésén meg lehet találni azokat a pontokat, melyek mindkét ország számára fontosak.

Törökország meghatározó szerepet tölt be a világ élelmezésében, ami az orosz-ukrán háború, és az energetikai válság jelentette kihívások idején kiemelt jelentőségű. Hazánk és Törökország számára ellátási szempontból is kiemelten lényeges, hogy vége legyen a fegyveres konfliktusnak, mert így garantálható hosszú távon is a globálisan élelmezés-biztonság. Nagy István köszönetét fejezte ki Törökországnak, hogy támogatja a méhészeti világkiállítás Budapesten történő megrendezését.


Hotel Hunor - törölhetőMizse-PlastMetall KraftDigitas Kft.NektárplastErforg-AimTitan ContainersAgro NatúrtápMed-PlastCharlie HűtőMáté-MetálRollspedGB TradeBorda Gépipari Kft.Polgári BankMAPEI 05.20.Samu GazdaboltSzilágyi HűtőVC 999 05.28.DPMG Zrt.Agroforte GrainDerula 05.28.Steel ManufacturingMagyar Kukorica Klub banner - törölhető3commDamisol Kft.Pályázat Európa Kft.Berek-Víz
PRINT LAPOK