Állat
Tízéves az állatpark
2024. June 30.
A 2014-ben alapított Körösvölgyi Állatpark Magyarország egyetlen olyan állatkertje, ami a Kárpát-medence őshonos állatait mutatja be, látogatottsága évről-évre nő.

A Dél-Tiszántúl legkiemelkedőbb természeti értékeit, az erdélyi héricset, a túzokot vagy a Kardoskúti Fehér-tavat a hazai természetvédelem kezdetén nyilvánították védetté. Ezzel párhuzamosan született meg egy Körösvidéki Nemzeti Park létesítésének gondolata, mely végül 1997-ben az ország hetedik nemzeti parkjaként jött létre több mint 52 ezer hektáron. Megalakulása azonban nemcsak ennek az ősi tájnak fennmaradt élőhelyeit és természeti értékeit őrizte meg az utókornak, hanem az akkor már gyakorlatilag lakhatatlan állapotú Anna-ligeti Csáky-kastélyt is megmentette. Az erősen lepusztult épület a parkkal együtt védetté vált, és annak székházaként teljes felújításon esett át.

A nemzeti park igazgatóság az elmúlt 30 év során több mint egymilliárd forintot költött a kastélyra és környezetére, 2002-ben felépült a Körösvölgyi Látogatóközpont is. Az állatpark 10 évvel ezelőtti ünnepélyes megnyitásakor a Dél-Tiszántúlon egykor és ma honos, mintegy 26 féle madár- és emlősfaj egyedeit az akkor még 1.450 méter hosszú sétány mentén tekinthették meg az első látogatók. A következő évben további 700 méter sétányt adtak át, a látogatóközpontban kiépítettek három, összesen hétezer liter össztérfogatú akváriumot, így 25 fajjal bővült az itt bemutatott állatok sora.

Szakmai szenzációnak számított 2015-ben, hogy a nemzetközi fajvédelmi program során ide kerülő európai bölénypár egy egészséges bölényborjúnak adott életet. 2016-ban a Kölyök-zug játszótér átadásával, majd 2017-ben a jávorszarvas kifutó kiépítésével, 2018-ban pedig az első hazai vízi tanösvény létrehozásával folytatódtak a fejlesztések. 2019-ben tovább bővült az itt bemutatott állatfajok gazdagsága, és az elnyert, sikeres európai uniós pályázati támogatásoknak köszönhetően tovább folytak az építkezések. Létrejött többek között az állatsimogató, a régióra jellemző Nemzeti Parki Védjegyes Termékeket kínáló Tölgy Büfé, valamint a mára a park szimbólumává váló díszes főbejárat, a Bagolykapu.

Az elmúlt 10 év sorozatos fejlesztéseinek köszönhetően a park Békés vármegye legnépszerűbb bemutatóhelyei közé emelkedett. Hiánypótló szerepét mutatja, hogy látogatószáma évről - évre rekordot dönt. A 10 év alatt összesen 400 ezer látogatója volt az állatparknak, a napokban köszöntötték az idei év húszezredik látogatóját.

Mindezekért a sikerekért természetesen köszönet illeti a nemzeti parkban dolgozó kollégák munkáját és a helybéliek támogatását, hiszen a természetvédelem egy olyan speciális szelete az államigazgatásnak, mely csak helyi összefogással együtt lehet hatékony – hangsúlyozta az évforduló alkalmából tartott ünnepségen Rácz András, az Agrárminisztérium  államtitkára.

Címlapfotó Pelsőczy Csaba/AM

Nanosegment 09.08.DPMG Zrt.Med-PlastNektárplastBerek-VízAboszol 08.01.IlinoxMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőForest PowerLévay StúdióNRG Services Kft. 07.29.Borda Gépipari Kft.Cad-ServerGB-TradeHotel Hunor - törölhetőDigitasSizolev 07.25.Kovács ImreModinvestMagyar PékségMEVA-HUPályázat Európa 08.01.Charlie HűtőAgroforte GrainOtis Bt.IsterraErforg-AimMizse-Plast
PRINT LAPOK