Piactér
Tiszta vizet a tartályba!
2022. April 12.
Előfordult már Önnel is, hogy a méregdrága növényvédőszer nem a megfelelő módon hatott vagy a lombtrágya nem hozta az elvárt eredményt? Azt tapasztaljuk, hogy általános problémával állunk szemben, viszont a probléma okozóját lelepleztük, ami nem más, mint a VÍZ.

Írásunkat gyakorlati tapasztalatokra és kémikus szakemberek véleményére alapozzuk.

Gulyás Szabolcsot a Massif Central Kft. tulajdonos ügyvezetőjét kérdeztük, hogyan derítette ki, hogy baj van?

„A telephelyen bekevertük a lombtrágyánkat, mire kiértünk a táblára, kb. 10 perc alatt a szerből bizonyos elemek kicsapódtak és az első 20 méteren eltömítették a permetezőgép fúvókáit.

Tüzetesebben megvizsgáltuk a tartály tartalmát és láttuk, hogy annak alján a kicsapódott anyag összegyűlt. Csak feltételeztük, hogy a vízzel van a baj, ezért szimuláltuk az oldást megfelelő arányok betartásával, műanyag palackokban. Több helyről különböző keménységgel rendelkező vizet kevertünk össze a lombtrágyával.

Beigazolódott a sejtésünk. A minták jelentős mértékben nem különböztek egymástól, egyet leszámítva. A legkeményebb vízzel - ami 25 nk⁰ volt - a szer kb. 10 perc alatt kivált és leülepedett az üveg fenekére. Szinte az összes kezeletlen vízzel így reagált a szer. A legjobb eredményt az otthonunkból hozott lágy víz mutatta. Egy hét elteltével is megmaradt az oldat egységessége.

Kicsit utánaszámolva, nem maradt kétség, hogy már rövid és középtávon is megtérül egy vízkezelő berendezés telepítése.  A kiszanált fúvókák, a nem hasznosult szer és ezáltal a nem megnyert haszon, de a legdrágább az a kényszerűségből elvesztegetett idő.

Számunkra megoldást, a Labornum Kft. ECONOMY WATER termékcsalád vízlágyítója jelentette. Képviselőik felmérték a helyszínt telepítették a rendszerüket, mindezt rövid határidővel és pontos kivitelezéssel, ezzel megszűnt a víz okozta problémánk."

Kémikus szakemberek a hatásmechanizmust is elmagyarázták:

A lobtrágya szerek egyik fő hatóanyaga a réz-szulfát. Ez a vegyület kiválóan oldódik. Kristályvíz-tartalmától függően több száz gramm is feloldható 1 liter vízben.

Azonban nem minden szervetlen rézvegyületnek ilyen jó a vízoldékonysága. Például a réz-karbonát, vagy a réz-hidroxid vízben oldhatatlan.

A víz keménységével az a baj, hogy a vízben levő hidrogénkaronát miatt egyensúlyi folyamatok révén, mindig található karonát ion is. Ez viszont oldhatatlan csapadékot ad a rézionnal. Kiválik, majd kiülepszik a réz-karonát. Ez a csapadék a permetező rendszerben lévő magas nyomás miatt eltömíti a fúvókákat és azok az esetek nagy részében menthetetlenek. A kicsapódott anyag biztosan nem hasznosul, illetve a tartály tisztításakor - akár kezeletlenül - kikerül a környezetbe.

Legtöbb esteben nem csak a szerek és az alkatrészek ára okozza az igazán nagy veszteséget, hanem az állásidő, főleg, ha a munkát határidőre, esetleg  az időjárás szorítása miatt kell gyorsan elvégezni. Ha körültekintően és előrelátóan tervezzük a permetezési munkáinkat, akkor a víz lágyítását is érdemes időben betervezni.

 

ZambelliMapeiIsterraSZTE3commDecart PannóniaBorda Gépipari Kft.Olajütő szövetkezetAtukavíz Kft.CrhysatoxLajtatechGordius InoxGádorHotel HunorBerek-VízÚjvári Forgácsolóműhely Kft.Sapiro TranszCad-ServerGB-TradeElső BetonCsermák és TársaBonyplastDinaxHunitechAlpakkaDamisolPestan/Idomok
PRINT LAPOK