Állat
Terjed a kéknyelv-járvány
2023. December 10.
Hollandiában 2023. szeptember elején kitört, majd országszerte rendkívül gyorsan elterjedt a kéknyelv-járvány. Október elején - a korábban mentes státuszú tagállamok közül -, Németország és Belgium is bejelentette a betegség holland határhoz közeli megjelenését.

A magyar állatállomány védelme, valamint mentes státuszunk megőrzése érdekében a Nébih elrendelte a Magyarországra szállított szarvarmarhák vizsgálatát.

A Nébih – a betegség leghosszabb lappangási idejét figyelembe véve – 2023 júliusától Magyarországra érkező fogékony állat szállítmányok vizsgálatát írta elő. Az érintett 59 szállítmánnyal érkezett csaknem 3.800 szarvasmarhából a vizsgálat idején már csak mintegy 1.150 állatot tartottak hazánkban, a többit ún. harmadik országokba exportálták. 

A vármegyei kormányhivatalok bevonásával és közreműködésével összesen csaknem 1.700 mintavétel és laboratóriumi vizsgálat történt, mely a másik tagállamból érkező szarvasmarhákkal együtt tartott állatokat is érintette. Idáig öt tenyészetben összesen tizenöt holland származású nem vakcinázott állatnál igazolódott, hogy korábban találkoztak már a vírussal, megfertőződtek és áthangolódtak. Bár ezen szarvasmarhák fertőzésveszélyt nem jelentenek, de az eredmények mindenképp azt mutatják, hogy Magyarország kéknyelv-betegség mentességének megőrzése szempontjából kulcsfontosságú a megelőzés: a vírus terjesztésében szerepet játszó szúnyogok elleni védekezés, valamint a karantén előírások szigorú betartása. 

A Nébih információi alapján a korlátozások bevezetése óta sem szarvasmarha, sem juh vagy kecske szállítmány nem érkezett Magyarországra Hollandiából, valamint más tagállamok fertőzött területeiről. A fertőzést közvetítő törpeszúnyogok aktivitási időszaka a hideg idő beköszöntével megszűnt, de a hivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az érintett országokból származó állatok vásárlása esetén különös gondossággal járjanak el, az előírt kezeléseket, vizsgálatokat, karanténozást minden esetben teljesítsék. 

A kéknyelv-betegség mentes státusz elvesztése kereskedelmi korlátozásokat jelenthet a fogékony kérődző állatok tekintetében.

Hasznos linkek: 
https://portal.nebih.gov.hu/keknyelv
https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-keknyelv-betegsegrol-bluetongue- 


Pályázat Európa Kft.Med-PlastMAPEI 05.20.Borda Gépipari Kft.Máté-MetálSteel ManufacturingMizse-PlastGB TradeDigitas Kft.Nektárplast3commHotel Hunor - törölhetőDPMG Zrt.Titan ContainersMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAgroforte GrainErforg-AimCharlie HűtőSzilágyi HűtőRollspedBerek-VízMetall KraftDerula 05.28.VC 999 05.28.Damisol Kft.Polgári BankAgro NatúrtápSamu Gazdabolt
PRINT LAPOK