Állat
Tenyésztési rendszer a halfogyasztásért
2022. April 29.
Növelheti a halfogyasztást a Silgen haltenyésztési rendszer, amit magyar vezetéssel dolgozott ki egy európai konzorcium - közölték a projekt felelősei a Kseris Tudástranszfer Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján.

A több mint 2,5 millió eurós (csaknem egymilliárd forint) összköltségből majdnem 2 millió euró volt az uniós támogatás. A „Nagy teljesítményű szabványosított rendszer - Prémium édesvízi halak tömegtermelése” című projektben a technológia forgalmazásáért felelős Kseris Kft.-n kívül az Aranyponty Halászati Zrt., Ausztriából a Garant Tiernahrung GmbH, Németországból a Ahrenhorster Edelfisch GmbH, Szlovéniából pedig a G2O Storitve DOO vett részt. A projekt április végén zárul, a technológiát licencszerződésekkel vehetnék át más országok haltermelői – ismetette a részleteket Bulkai András, a Kseris technológiai vezetője.

Az új technológia minden földrajzi és éghajlati adottság mellett működtethető, termelékenysége kétszeresen haladja meg a hagyományos módszerekét. Szabványosítását Magyarországon, Szlovéniában, Ausztriában és Németországban kísérletezték ki. A halgazdaságok számára a hatékony, kiszámítható termelés és a jobb jövedelmezőség miatt lehet jó megoldás a SilGen alkalmazása.

A Silgen haltenyésztési rendszer létrehozásával együtt ugyanilyen néven harcsafilét is forgalomba hoznak az év végéig. A piaci sikerben azért is bíznak, mert a technológia egyenletes minőséget és állandó ellátást tesz lehetővé versenyképes áron.

Lemezcentrum Kft.Agria BiztosításOvermatic Kft.MetalconstructZephyr Kft.Termo Kft.Bozsity Fer-Er3commRogemano SeedsLani ÉpítőCívisagroStarfol pluszMurár DrótBodrogközi Nonprofit biztosítóBánfi Kft.Wirax Kft.SZTEIntegrál-BauHalas TűzvédelemFaforgács IlinoxSzilvási Építők Kft.Petraplast Kft.CemolkerEgerkas Kft.Varga AkkuEtiveraKevefém
PRINT LAPOK