Köztér
Tartósan vízhiányos időszak
2024. June 03.
A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel – tudatta a NAK és a MAGOSZ az MTI-vel.

A tartósan vízhiányos időszakban vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik az öntözési célú vízhasználatra 30 napig, ehhez csupán egy gazdálkodói bejelentésre van szükség. Emellett a vízkészletjárulékot sem kell fizetni. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a megfelelő vízgazdálkodással mérsékelhetők legyenek a rendkívül száraz tavaszi időszak hatásai.

A hidrometeorológiai viszonyok és az előrejelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége még április elején kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését, mivel az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján április elején Magyarország egész területét érintette a talajok vízhiányos állapota.

A szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt egy évben sorra dőltek meg a havi melegrekordok Európa-szerte. A hosszútávú meteorológiai modellek az átlagosnál melegebb és szárazabb nyarat prognosztizálnak, ezért a NAK és a MAGOSZ fenntartotta a tartósan vízhiányos időszak kihirdetésének szükségességét.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 milliméter/hektár (1.200 köbméter/hektár) vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása – ismertették.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz (a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz) írásban kell bejelenteni, amelyhez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását is csatolni kell.


[TM ]

Bureau Veritas 07.10.Varga és Tsai Kft.Lábatlan VasbetonSZTETMKVanessia 07.10.ElsóZambelli COLORFERR Kft.07.02.Tenzi Kft.Wirax Kft.MAPEI 07.10.Hotel Hunor - törölhetőAlbaNord 07.10.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőCoolCleanÚjvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Farkas és TársaiModinvestLévay Stúdió 07.10.Kovács Imre e.v.Meva-huKrátkiSzentmihályi-gép Kft.
PRINT LAPOK