Köztér
Támogatott nemzeti parkok
2021. December 12.
Az elmúlt évtizedben összesen 320 ezer hektáron sikerült javítani a természeti környezet állapotát Magyarországon a nemzeti parkokban megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően.

Az eredmények közé tartozik, hogy 30 százalékkal sikerült növelni a hazai nemzeti parkok látogatottságát, amely ma már országosan meghaladja az évi 1,6 millió főt. Mára már a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesei a nemzeti park igazgatóságok, hiszen ők üzemeltetik a Magyarországon található ökoturisztikai létesítmények felét.

2021-ben 30 beruházást fejeztek be az igazgatóságok, együttesen 8,7 milliárd forint nagyságrendben. Ennek része a pécsi Pintér-kertben közelmúltban átadott fejlesztés is, melynek keretében felújították a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság székházát, az épületben kialakítottak egy Natura 2000 bemutató szobát, emellett új kilátó is épült a kertben. Egy határon átnyúló projektnek köszönhetően a jövőben újabb fejlesztésekkel bővül majd a Pintér-kert, a mintegy 175 millió forintos beruházás része lesz egy üvegház kialakítása, de megújul a vendégház és az oktatóközpont, valamint korszerűbb lesz a világítás is.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az átlagnál látogatottabb, ami azt jelenti, hogy éves szinten 150 ezer látogató vált hozzájuk jegyet. Ez talán annak is köszönhető, hogy 42 létesítmény  –  köztük látogatóközpontok, tanösvények, barlangok, bemutató-és szálláshelyek, valamint egy arborétum – szerepel a kínálatukban.

Ami a mintegy kéthektáros Pintér-kert Arborétumot illeti, ez a terület 2009 óta a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet része, a kertben álló villaépület ad otthont az igazgatóság központjának. A 123 millió forintból megvalósuló beruházásnak köszönhetően megújultak az épület belső terei, teljesen új tetőszerkezetet kapott a ház, valamint egy stílusában illeszkedő bővítmény épült hozzá. A felújítás során végig ügyeltek arra, hogy a régi enteriőrt megőrizzék az utókor számára. A fejlesztés egyszerre szolgálja az állami természetvédelem feladatainak hatékony ellátását, hozzájárul Pécs egyik népszerű rekreációs centrumának fejlesztéséhez, valamint segíti az épített környezet egyik fontos elemének megőrzését.

Máté-MetálMed-PlastDigitas Kft.DPMG Zrt.Agroforte GrainMetall KraftErforg-AimHotel Hunor - törölhetőCharlie HűtőVC 999 05.28.NektárplastPolgári BankBorda Gépipari Kft.Damisol Kft.Samu GazdaboltMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőBerek-VízAgro NatúrtápSzilágyi HűtőSteel ManufacturingTitan ContainersMAPEI 05.20.3commGB TradeMizse-PlastDerula 05.28.Pályázat Európa Kft.Rollsped
PRINT LAPOK