Köztér
Támogatjuk a gabonafolyosót
2022. November 03.
Magyarország minden eszközzel támogatja a szárazföldi gabonafolyosó működését – közölte Nagy István agrárminiszter. Ehhez újabb fejlesztésekre is szükség van.

A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy globális élelmezési válság alakulhat ki, ha az ukrán gabonát nem sikerül a világpiacra eljuttatni, ezért szerinte a tárgyalások azonnali megkezdésére van szükség ahhoz, hogy a Fekete-tengeri kikötőkből a gabonaszállító hajók ki tudjanak futni. Mindemellett a kialakult helyzetben felértékelődik a szárazföldi útvonalak szerepe, hiszen a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében szükséges az ukrajnai gabonaexport folytonosságának garantálása, amihez pedig gyors és hatékony szállítási útvonalak kellenek.

A szakminiszter szerint az orosz-ukrajnai háború veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot, ezért Magyarország és a régió országainak közös felelőssége a segítségnyújtás. Ennek egyik fontos eleme a Szolidaritási Folyosók működtetése, amelynek köszönhetően jelentősen megnőtt az Ukrajnából származó gabona- és olajosmag-importunk, további kiemelt cél a szállítási kapacitások bővítése. Nagy István példaként említette, hogy az Eperjeskén és Záhonyon keresztül Ukrajnából hazánkba érkező gabona és napraforgó mennyisége a havi pár tízezer tonnáról kétszázezerre nőtt.

Kitért arra is, hogy Magyarország számos vasúti infrastrukturális fejlesztést hajtott végre az elmúlt időszakban, elég csak a Fényeslitkén megvalósult beruházásra gondolni. Emellett azonban továbbra is szükség van az átrakodási kapacitások növelésére és új fejlesztések végrehajtására a magyar-ukrán vasúti határszakasz térségében.


Samu GazdaboltPolgári BankErforg-AimAgroforte GrainAgro NatúrtápDerula 05.28.Máté-MetálDamisol Kft.NektárplastMetall KraftCharlie HűtőTitan ContainersBorda Gépipari Kft.DPMG Zrt.Berek-VízVC 999 05.28.GB TradeSteel ManufacturingHotel Hunor - törölhetőMed-Plast3commMAPEI 05.20.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőRollspedSzilágyi HűtőPályázat Európa Kft.Digitas Kft.Mizse-Plast
PRINT LAPOK