Állat
Támogatás őshonosnak, védettnek
2022. November 09.
Várakozáson felüli volt az érdeklődés, a kérelmek kilencven százalékáról már döntöttek, több mint 19 milliárd forint támogatás kerül az állattartókhoz.

Megszülettek a döntések a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése című vidékfejlesztési felhívás idén benyújtott támogatási kérelmeinek 90 százalékáról.

Ennek a felhívásnak  a keretében az állattartók összesen 19,2 milliárd forint értékben részesülhetnek támogatásban a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták fenntartásában vállalt feladataikért cserébe. A felhívás célja az alacsony létszámú, védett, őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása azok természetes helyén, a fajták hagyományos tartási, takarmányozási körülményei között.

A támogatásra várakozáson felüli volt az érdeklődés. A korábbi hasonló segítséghez képest lényegesen több állattartó, jelentősen nagyobb állatlétszám után adott be támogatási kérelmet, így visszaigazolva azt, hogy a segítségre valódi igény és szükség van.

A napokban (első körben) mintegy 1700 gazdálkodónak bocsátottak ki támogatói okiratot, amellyel három éven keresztül válnak jogosulttá a támogatásra.

A pályázathoz még egy alkalommal lehet csatlakozni, újabb támogatási kérelmek benyújtására 2023. január 2. és 31. között lesz lehetőség. A kötelezettségvállalási időszak minden kedvezményezett számára 2024. december 31-ig tart.

 

ContiregQS 2000WiraxHunitechEndilineDinaxHerbamixEupackTermo Kft.Gordius InoxEtiveraHorizont GlobalMizseplastLani ÉpítőCad-ServerAkvastop Kaszás OltványLabornumColasStarfol PluszHunlandHotel HunorElső Beton bannerDe-Ba Kft.NektárplastSzilvási GroupSwisspartsKer-Tész
PRINT LAPOK