Pályázatok
Támogatás kertészeknek
2024. March 02.
Kiemelt támogatásra számíthat a kertészeti növénytermesztés, az ágazathoz kapcsolódó vidékfejlesztési pályázatok várhatóan tavasszal jelennek meg.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a IX. Zsendülés Kertészeti Konferencián, Szegeden emlékeztetett arra, hogy a vidékfejlesztési programban elnyerhető forrásokkal 2021-ben és 2022-ben tízezernél több mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásnak 1.200 milliárd forintot meghaladó összegben hagytak jóvá fejlesztési támogatásokat. A vidékfejlesztési program kertészeti ágazatot érintő beruházási felhívásaiban több mint 6.900 nyertes pályázatot bíráltak el sikeresen, ezzel 184 milliárd forintot meghaladó támogatási összegről döntöttek.

A célzott forrásoknak köszönhetően tavaly a zöldség-gyümölcs ágazat teljesítménye a mezőgazdasági kibocsátás 13 százalékára rúgott. Az aszállyal és más időjárási szélsőségekkel sújtott 2022-es évben ez az érték csak 11 százalék volt.

A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar az uniós Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervének elfogadásával több mint 5.300 milliárd forint felhasználásával fejlődhet egészen 2027-ig. A miniszterhelyettes szavai szerint a kertészetek a továbbiakban is számíthatnak beruházásaik támogatására, így lehetőségük lesz gépek, eszközök beszerzésére, valamint ültetvényeik, növény-, gomba- vagy hűtőházaik fejlesztésére. Külön beavatkozás fogja segíteni a mezőgazdasági – benne a kertészeti – üzemek energia-önellátásának növelését és az energiafüggőség csökkentését.

Mindezek mellett a szaktárca támogatást nyújt a geotermikus hőenergiában és a digitalizációban rejlő potenciál kiaknázására is. Kiemelt célként kezelik az öntözött területek növelését és a rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását eredményező fenntartható öntözési közösségek együttműködésének támogatását.

A tavasszal megjelenő pályázatok esetében a kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és poszt-harveszt (betakarítás utáni műveletek) fejlesztések támogatására 50 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, egy projektre legfeljebb 5 milliárd forint igényelhető. Kertészeti ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására 25 milliárd forint jut, amelyből egy projektre maximum 250 millió forint lehívására van lehetőség.

Fotó: Fekete István/AM

Agroforte GrainSzilágyi HűtőAgro NatúrtápDamisol Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőTitan ContainersPolgári BankRollspedErforg-AimNektárplastSteel Manufacturing3commVC 999 05.28.Mizse-PlastPályázat Európa Kft.Borda Gépipari Kft.Berek-VízMAPEI 05.20.Samu GazdaboltDerula 05.28.GB TradeMáté-MetálMetall KraftDPMG Zrt.Med-PlastHotel Hunor - törölhetőCharlie HűtőDigitas Kft.
PRINT LAPOK