Pályázatok
Támogatás kacsa- és libatartóknak
2022. February 08.
Egyszeri 1,9 milliárd forint forrás áll rendelkezésre a kacsa- és libatartók támogatására. Emellett az agrártárca legkésőbb 2022 második felében új baromfi állatjóléti támogatás indítását tervezi.

A szakminiszter szerint a baromfitartók számára kiemelten fontos állatjóléti támogatásokra fordított költségvetési keretösszeg 2010 óta folyamatosan emelkedik és mára elérte a 12 milliárd forintot. Ezt az összeget az utóbbi években rendszeresen kiegészítette a minisztérium az ágazat fejlődése miatt megnőtt támogatási igények minél magasabb fokú kielégítése érdekében.  Ennek is köszönhető, hogy a 2021-ben az alapkerethez hozzáadott források egyharmada a kacsa- és libatartókhoz került.

A 2021-ben a már megemelt forrásokhoz képest is magasabb ágazati igény miatt most a kormányzat úgy döntött, hogy visszamenőleg kipótolja a kacsa- és libatartók számára az állatjóléti támogatásokat 1,9 milliárd forinttal.

Az Agrárminisztérium és jogelődjei 2008 óta a Baromfi Terméktanáccsal szoros együttműködésben alakította ki ennek a támogatási formának a szakmai tartalmát, igénylését és felosztását, az ágazat által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően, beleértve a negyedéves kifizetések és a visszaosztások rendjét is és ezt az együttműködést a jövőben is fenn kívánják tartani – fogalmazott Nagy István.

Agrárminiszterünk szerint - gazdálkodói jelzések alapján - az állatjóléti támogatásokat gyakran úgy építik be a felvásárlási árakba egyes piaci szereplők, hogy figyelmen kívül hagyják, ha végül megváltozik az állattartóknak kifizetett támogatás mértéke. Álláspontja szerint ez az eljárás alkalmas a termelői bizalom megingatására, ezért mindenképpen visszaszorítandó.

A baromfiágazaton belüli egyensúly fenntartásához hozzájárul a források arányosabb elosztási rendje is. Az agrártárca legkésőbb 2022 második felében új baromfi állatjóléti támogatás indítását tervezi  a Vidékfejlesztési Program keretében, évi 12 milliárd forint értékben.

3commErforg-AimMed-PlastCharlie HűtőPolgári BankGB TradeSzilágyi HűtőAgro NatúrtápTitan ContainersBerek-VízAgroforte GrainRollspedMetall KraftMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőNektárplastVC 999 05.28.Pályázat Európa Kft.Derula 05.28.Samu GazdaboltHotel Hunor - törölhetőSteel ManufacturingDigitas Kft.Máté-MetálMizse-PlastBorda Gépipari Kft.Damisol Kft.MAPEI 05.20.DPMG Zrt.
PRINT LAPOK