Állat
Támogatás beporzáshoz
2022. May 18.
Jó hírek a méhészeknek: a beporzási támogatást ezer forintra emelte méhcsaládonként a kormány, fennmarad a méhészek személyi jövedelemadó-mentessége, nő a mézfogyasztás.

Minderről Nagy István agrárminiszter számolt be a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. A szaktárca vezetője szerint erős méhészeti ágazat nélkül nincs erős agrárium. A mézzel és a méhekkel foglalkozni a teremtett világunk védelmének egyik legfontosabb feladata, éppen ezért számos intézkedéssel segítik a méhészeket. A „Magyar méhészeti nemzeti program” által biztosított támogatási keret folyamatosan nő; 2010 óta már 19 milliárd forinttal támogatták a termelőket.

Felidézte, hogy Magyarország vezette be először a beporzási támogatást a méhészek számára, ami már ezer forint méhcsaládonként, emellett a kormány fenntartja a méhészek egyedülálló személyi jövedelemadó-mentességét. Mindemellett méh állatjóléti pályázatot hirdettek meg 10 milliárd forint keretösszeggel. A támogatás mértéke a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása esetén 15 eurónak megfelelő forint méhcsaládonként, évente. Hazánkban 2010 óta folyamatosan nő az egy főre jutó mézfogyasztás.

A kormány támogatja Magyarország pályázatát a 2025. évi Nemzetközi Méhészeti Kongresszus megrendezésére. Az Európai Unióban mintegy 17 millió méhkaptár van, 600 ezer méhész dolgozik, a méhek pedig körülbelül 250 ezer tonna mézet termelnek évente.

 

Szilvási Építők Kft.NumizmatikTermo Kft.NektárplastVarga AkkuLabornumEtiveraGordius InoxCPDCIsterraDr. Barancsi ÁgnesMimiko Kft.Swisspart/DroneoneOvermatic Kft.Cad-ServerHotel HunorDinaxBánfi Kft.Egerkas Kft.ContiregBozsity Bt.HirezWirax Kft.
PRINT LAPOK