Pályázatok
Támogatás a baromfiágazatnak
2022. October 13.
Új állatjóléti támogatási konstrukciót indít a magyar baromfi ágazat számára a Vidékfejlesztési Program keretében az Agrárminisztérium - jelentette be Nagy István. A keretösszeg 15 milliárd forint.

Agrárminiszterünk közlése szerint a támogatási kérelmek benyújtására 2022. november 15. és december 15. között, valamint 2023. szeptember 15. és október 15. között lesz lehetőség. Az idei évben benyújtott támogatási kérelem 12 hónapos időtartamra szóló igénylést jelent, amelyet 2023 őszén újabb egy éves támogatási időszak követ. A támogatás mostani egy éves kötelezettségvállalási időszaka 2022. október 16-tól indul, tehát ekkortól kell a magasabb szintű feltételeket biztosítani az állatállomány számára a támogatás lehívása érdekében. Támogatási kérelmet azon mezőgazdasági termelők nyújthatnak be, akik a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként szerepelnek, valamennyi állategészségügyi nyilvántartási és nyomonkövetési kötelezettségének eleget tesznek, valamint betartják az állategészségügyi és állatvédelmi szabályokat.

Nagy István elmondta: az uniós agrártámogatási rendszerben a baromfitartók számára eddig alapvetően beruházásokat segítő támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre, ezt bővítették most a magasabb szintű állatjóléti követelményeket kompenzáló támogatási formával. A felhívás az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, az ivóvíz minőségű itatóvíz használatával, valamint az étkezési tojást termelő tyúkok és tenyészbaromfi állományok vonatkozásában toxinmentes takarmányokkal történő takarmányozással kívánja a baromfiállományok jólétét javítani. A feltételeket az Európai Bizottsággal való egyeztetés alapján, az uniós előírások mentén alakították ki.

A szakminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a kettős finanszírozás elkerülésére vonatkozó uniós előírások értelmében a nemzeti költségvetésből finanszírozott baromfi állatjóléti támogatások közül ki kell vezetni az eddig ebből a forrásból támogatott állatjóléti tevékenységeket.  Ezeket a továbbiakban a Vidékfejlesztési Programból, majd azt követően a Stratégiai Terv pályázataiból finanszírozzák. A nemzeti baromfi állatjóléti támogatás keretei között 2022/2023 III. és IV. negyedévére kifizetési kérelem tehát már nem lesz benyújtható a takarmány nem kívánatos anyagtartalom-mentességének, illetve a takarmányozáshoz szükséges ivóvíz-minőségű víz biztosítására, sem a mechanikai sérülések megelőzésére. A felhívással nem érintett intézkedések vonatkozásában a nemzeti támogatási jogcím továbbra is elérhető lesz.

Az új felhívás megtekinthető a www.palyazat.gov.hu oldalon.


Bánfi Kft.Kovács GépszerKaszás OltványSapiro TranszCrhysatoxBánfi Kft.Royal NyomdaHidromechanika Kft.Borda Gépipari Kft.WiraxFelső-Bácskai AgrolaborCemolkerRóna Tamás Kft.Agromenza Király-SzerszámMizse-PlastLaborniteHáromkő Bt.Novomix3commLidra bannerLiemzoAgria BiztosításNanosegment/Digitális birtok bannerAtukavíz Kft.Richter MérnökirodaVass AcélszerkezetTexor Kft.
PRINT LAPOK