Élelmiszer
Szőlő és bor Latin-Amerikába
2022. January 25.
Négy latin-amerikai országgal ismertették meg a szőlészet és borászat területén a tudományos együttműködési lehetőségeket Pécsett.

Az Agrárminisztérium és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete workshopot rendezett, melyen négy latin-amerikai ország, Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru nagykövetei és elöljárói vettek részt. A cél az volt, hogy a latin-amerikai országokkal megismertessék a szőlészet és borászat területén a tudományos együttműködési lehetőségeket.

Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta a tudományos együttműködések jelentőségét. Véleménye szerint az ebből fakadó eredmények, tapasztalatcserék segíthetik az agráriumot, és azon belül a borászati szektort, hogy napjaink kihívásaival, így például a klímaváltozás negatív hatásaival szemben sikeresen tudjon ellenállni.

A szervezők abban bíznak, hogy a térség államaival a tudományos együttműködések mellett a gazdasági és külkereskedelmi relációk is erősödni fognak, hiszen a magyar borok az agrár-külkereskedelmünk meghatározó termékei. Éppen ezért fontos, hogy számukra is újabb piacokat szerezzünk.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének génbankja 1800 fajtát őriz, nemzetközileg is jelentős intézetté vált. Az itt felhalmozott tudás lehetőséget nyújt a dél-amerikai partnerek számára, hogy ők is megtalálják azokat a rezisztens fajtákat, amelyek a változó klimatikus körülmények között a saját országaikban is sikeresen termeszthetők.

HalaspackEuroklímaGordius InoxCad-ServerNektárplastGB TradeDomokos SándornéAmbrus Acél bannerZambelli Colorfer Kft.Újvári FOrgácsolóRóna TamásAgrofolkerMSG Kft.MarázplastThermodamCemolkerContireg Kft.Samu GazdaboltWiraxEurogreen TiszafaSwisspartsSóstótargMeva-HuMIzse-PlastOtisBordaHotel HunorGeoteam Lambda
PRINT LAPOK