Köztér
Szlovák-magyar egyeztetések
2022. May 12.
A zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztásáról, valamint a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervről tárgyaltak a felek a Csornán megtartott szlovák-magyar államtitkári találkozón.

A küldöttségeket Juhász Anikó, az agrártárca  agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, illetve Martin Kováč agrárállamtitkár vezette, s a megbeszélésen hangsúlyozták a V4-es együttműködés fontosságát, emellett megerősítették azon szándékukat, hogy szorosan együttműködnek az új Közös Agrárpolitika (KAP) végrehajtását szolgáló stratégiai terveik kidolgozásában és azoknak az Európai Bizottsággal való elfogadtatásában.  Súlyponti elemként emelték ki a tudásátadásban és kutatásban való együttműködés fontosságát, valamint a BIOEAST-kezdeményezésben végzett közös munkát.

Juhász Anikó helyettes tájékoztatást adott a szlovák félnek a magyar stratégiai terv elfogadtatásának helyzetéről, hogy a felek az erőfeszítéseiket megfelelő módon hangolhassák össze.

A megbeszélés napirendjén a zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása is szerepelt. A magyar delegáció bemutatta a termelői szervezetek jellemzőit és a hazai szabályozás sajátosságait. Az 53 szervezet éves zöldség-gyümölcs forgalma 74 milliárd forint körül alakul, ami két és félszerese a 14 évvel ezelőttinek, ugyanakkor a szervezetekben résztvevő termelők száma az akkorinak csupán harmada. A termelői szervezetekben való részvétel fontos előnye, hogy az uniós támogatás mellett nemzeti forrásból is kapnak támogatást, amely meghaladja az általuk forgalmazott zöldség és gyümölcs értékének 14 százalékát.

Aktív eszmecsere alakult ki az oktatásról és a tudásátadásról, amelyek elősegítik a termelői szervezetek hatékonyabb működését. Fontos lehet továbbá az adminisztrációs terhek csökkentése és az ellenőrzési rendszer egyszerűsítése, kiszámíthatóságának növelése.
A felek megállapodtak az együttműködés folytatásában és a közvetlen kapcsolatok fontosságában a megbeszélések során érintett új témakörökben is.

Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőBerek-VízNektárplast3commAgroforte GrainErforg-AimAgro NatúrtápDamisol Kft.Mizse-PlastRollspedSteel ManufacturingCharlie HűtőVC 999 05.28.Samu GazdaboltPolgári BankHotel Hunor - törölhetőPályázat Európa Kft.Borda Gépipari Kft.Máté-MetálDPMG Zrt.Med-PlastTitan ContainersDigitas Kft.Derula 05.28.Szilágyi HűtőGB TradeMAPEI 05.20.Metall Kraft
PRINT LAPOK