Növény
Szintet lépett a DélKerTész
2023. May 04.
Szentesen átadták a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) 2,7 milliárd forintból megépült új, tízezer négyzetméteres komplex logisztikai központját.

A 2002-ben alakult szövetkezet két évtizede fogja össze a szentesi és környékbeli termelőket, családi gazdaságokat, társvállalkozókat, így csaknem ötszáz tagjának tevékenységét fogja össze, és integrálja a termelést. A DélKerTÉSZ a legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. Kínálata nagy részét a paprikafélék alkotják, emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejeskáposztát és kínai kelt is termesztenek.

A társaság a most átadott beruházás megvalósításához a költségek 27 százalékára uniós forrást és 44 százalékára nemzeti forrást kapott. A projekt keretében hűtőházat, csomagolófelületet, göngyöleg- és csomagolóanyag-raktárt, valamint rakodóteret alakítottak ki, amelyek segítségével jelentősen gyorsulnak, automatizálódnak a szövetkezet logisztikai és kereskedelmi folyamatai. 2029-ig további 4-5 milliárd forintos fejlesztések várhatóak a társaságnál.

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: a logisztikai központ megépítése a szövetkezet eddigi legnagyobb beruházása, amit az indokolt, hogy évről évre nőtt az értékesítés. Ezzel új korszak kezdődhet történetükben, hiszen a számítások szerint 2027 végére a jelenlegihez képest megduplázódhat a termelés

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő, az átadóünnepségen elmondta: a DélKerTÉSZ az ország legsikeresebb termelő és értékesítő szövetkezete, s a beruházást nyugodtan lehet tekinteni egy mérföldkőnek, amellyel a szövetkezet szintet lépett. Szólt arról is, hogy 2023-tól a mezőgazdasági beruházások támogatási rendszerének alapja a Közös Agrárpolitika (KAP), amelynek célja az ágazat versenyképességének és hatékonyságának növelése. A KAP stratégiai terve három részből áll: gazdaságfejlesztési beavatkozások, zöld elem és a megújuló vidékintézkedés csomagja.

Címlapfotó: Vermes Tibor

 

 

 

DPMG Zrt.GB-TradeErforg-AimSizolev 07.25.MEVA-HUAboszol 08.01.Lévay StúdióMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőKovács ImreModinvestCharlie HűtőOtis Bt.Forest PowerPályázat Európa 08.01.Agroforte GrainIsterraBorda Gépipari Kft.NektárplastNRG Services Kft. 07.29.Magyar PékségBerek-VízDigitasIlinoxMed-PlastCad-ServerMizse-PlastHotel Hunor - törölhetőNanosegment 09.08.
PRINT LAPOK