Kult
Színész, lóval: beteljesült álom
2022. October 01.
Bende Kinga színésznő komolyan vette a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatott, A pillangók szabadok című Vaszkó Bence által rendezett darab üzenetét. Nem szabad megkötni az emberek szárnyalását!

Ketten játszották a főszerepet, Kinga a könnyelmű Jillt, Bence pedig a vak fiút. A lány szárnyait végül senkinek sem sikerült megkötnie. Olyannyira, hogy a művésznő vágyai egészen Isztimérig repítették és lovakra, tyúkokra, gyönyörű tájra cserélte a színpadot.

Tarnócai Éva Bende Kingával készült interjúját a Pepita Magazinban fedeztük fel.

Hogyan jött el az a pillanat, mikor eldöntötte a lovakkal próbál színészek helyett? Ez egyfajta menekülés a városból, vagy egy álom megvalósulása?
Színészként végeztem a Kaposvári Egyetem színművész szakán Kelemen József osztályában. Ezután elkerültem Debrecenbe, a Csokonai Színházba, ahol megismerkedtem a férjemmel, Vaszkó Bencével. Amikor megszületett Ajsa, a kislányunk, fenekestül felfordult az életünk. Azt szerettük volna, hogy úgy nőjön fel, hogy igazán jelen tudunk lenni az életében. Ezért azt a döntést hoztuk, hogy otthagyjuk a színházat és a vidéki életet választjuk. Ekkor Ajsa fél éves volt. Ma már öt éves. Azóta egy tanyán élünk. Nekem ez egyáltalán nem számított menekülésnek, inkább egy beteljesült álom, hisz gyerekkorom óta lovagolok, lovakkal foglalkozom, így egyértelmű volt ez az út. Az első színésznői fizetésemből is lovat vettem… Szerencsére ennek az új, vidéki életnek az építésében partnerem volt a férjem. Azt mondja, ő sem bánta meg ezt a döntést. Hittünk egyfajta isteni gondviselésben. Talán ha akkor nem lépünk, magával rántott volna minket is a praktikus városi ritmus és nem mertünk volna változtatni.

A férjem időközben elvégezte az erdésztechnikusit, én folyamatosan tanulom a lovakkal való kommunikációt, lovaglást, lókiképzést. Van két saját lovunk, a kislányunknak pedig egy pónija. Időközben bizonyosságot nyert, hogy amiképp a lovaknak, nekem is kellett a tér, a szabadság. Jelenleg a kőszínházi munkák helyett show-elemeket tanítok a lovaimnak, zenés etűdöket állítunk össze, most fogok munkát kezdeni a Sümegi Várban is.

Egy kőszínházi társulat tagságára sem cserélnéd el az életedet?
Már nem. Látom, hogy a kislányomnak mennyire sokat ad ez az életforma. Más kapcsolódása van a világgal. Más a ritmusa. Van ideje. Most 5 éves, de egy tanyát el tudna vezetni. Tudja, mi hol van, hogy kell etetni, mit jelent a születés és a halál. Kapcsolata van a természettel.

Milyen lenne, ha a lovaiddal együtt kapnál valamilyen szerepet, amolyan Kincsem-féle munkát?
Az lenne a legjobb! Meglenne pár évre a takarmány meg vehetnénk egy jó traktort. Minden adott hozzá, hogy élni tudjunk egy ilyen lehetőséggel. A folyamatos bemutatóknak köszönhetően én is és a lovak is folyamatos edzésben vagyunk.

Nekem az a legfontosabb, hogy a családom boldog legyen.  Mi ezt nem a kőszínházi keretek és a városi közeg kiszámíthatatlan világában találtuk meg. Természetesen a filmes munkáknak Bence is és én is nagyon örülünk, mert összeegyeztethető az életformánkkal. De a legnagyobb boldogságot az együtt töltött idő jelenti Ajsával.

A teljes cikk – érdemes elolvasni! – itt érhető el: https://pepitamagazin.com/a-zene-az-kell/bende-kinga-ha-akkor-nem-lepunk-nem-mertunk-volna-valtoztatni/2022-09-20/28076

Fotó: Váradi Vivienn

3commRollspedMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőAgroforte GrainBerek-VízHotel Hunor - törölhetőPályázat Európa Kft.Metall KraftPolgári BankAgro NatúrtápMizse-PlastSamu GazdaboltBorda Gépipari Kft.MAPEI 05.20.Máté-MetálGB TradeCharlie HűtőSzilágyi HűtőSteel ManufacturingDamisol Kft.Erforg-AimDerula 05.28.Med-PlastNektárplastDPMG Zrt.Digitas Kft.Titan ContainersVC 999 05.28.
PRINT LAPOK