Élelmiszer
Szigorúbb szabályok a rovarfehérjére
2023. March 29.
Szigorúbb szabályozás lépett életbe, a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést, és azokat a többi terméktől elkülönítetten kell kihelyezni.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: a kormány a szigorú termékjelölési és elkülönítési szabállyal is szeretné védeni a magyar fogyasztókat a Brüsszel által az EU-ban engedélyezett rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerektől. Magyarország egyedüli tagállamként nem támogatta azt az európai uniós szándékot, hogy rovarokat hozzanak forgalomba élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként az EU-ban, mivel az Európai Bizottság ezzel gasztronómiai hagyományainkat, étkezési szokásainkat sodorja veszélybe, tette hozzá.

Éppen ezért az Agrárminisztérium a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét. A rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A rendeletnek nem megfelelő csomagolóeszközöket és címkéket még három hónapig lehet felhasználni, és az ilyen csomagolóeszközzel vagy címkével ellátott termékek legfeljebb további három hónapig tarthatók forgalomban. A módosított rendelet megsértése miatt 90 napig nem szabnak ki bírságot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal reprezentatív felméréseiből világosan látszik, hogy 2016 óta 2,4%-kal emelkedett a rovarfogyasztástól elzárkózók aránya Magyarországon. Akiknek fontos, hogy magyar eredetű élelmiszert vásároljanak, azok nem szeretnének rovarokat enni. Ráadásul a magyar gazdák mindig kiváló minőségű alapanyaggal, friss és jó minőségű élelmiszerrel látják el a magyar lakosságot, nem kell sem élelmiszer, sem pedig fehérjehiánytól tartanunk.

A szabályozás nem érinti az eddig az élelmiszeripar által széles körben használt, rovarból származó adalékanyagokat, hanem a rovarokra, mint összetevőkre vonatkozik.

Cincilla2Agroforte GrainSzamos AblakOrbán KályhaIvóvíz6Agrologica 04.17.Pályázat Európa Kft.Formula GPHorváth és HuszárCharlie HűtőSzalkai és TársaFórum Plussz Kft,Atukavíz2Agro NatúrtápMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőSzilágyi HűtőGordius Solution tenderCincillaVC 999 05.02.Hajdú László diófa banner - törölhetőDerulaAtukavíz1 05.01.-igDPMG Zrt.Atukavíz3Hotel Hunor - törölhetőGyümölcsgépMáté Metál 04.17.Magyar Pékség Kft.
PRINT LAPOK