Növény
Szigorú gabonaellenőrzés
2023. June 07.
Nem csupán az országon áthaladó ukrán gabonát, hanem az ide érkezett termények minőségét is folyamatosan ellenőrzik. A kormány célja továbbra is az, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez.

Ezt hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, aki Adonyban részt vett a Nébih munkatársainak ellenőrzésén.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy május hónapban mintegy 650 ellenőrzést végeztek a gabonatermékeket felmérő mintavételezéssel egybekötött gabonatároló-ellenőrzések során a vármegyei kormányhivatalok munkatársai. A vizsgálatok során a tárolókban lévő ukrán gabonatételeket is ellenőrizték a szakemberek. Az eddigi adatok szerint jelenleg több mint 871.600 tonna gabona van az ellenőrzött tárolóhelyeken elhelyezve. A hatóságok a magyar piacra érkező gabona vonatkozásában minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetik azt alá.

Június elejéig 53 kukoricatétel-minta érkezett be a Nébih laboratóriumába. Köztük volt több ukrán minta is, amelyeknél a hivatal szakemberei ellenőrzik a GMO, a peszticid, a mikotoxin, valamint a radiológiai-szennyezettséget. A vizsgálatok eredményeiből is az látható, hogy a hazánkon áthaladó ukrán gabona útját szigorú ellenőrzések kísérik. A magyar élelmiszerek pedig a szigorú szabályozásnak és a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak.

A szaktárca vezetője szerint minden vállalkozásnak közvetlen felelőssége, hogy csak az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjon fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság, mert a magyar családok asztalára csak jó minőségű és biztonságos termékek kerülhetnek.

Címlapfotó: Pelsőczy Csaba/AM

Metall KraftTitan ContainersNektárplastAgro NatúrtápGB TradePolgári BankHotel Hunor - törölhetőAgroforte GrainMed-PlastDamisol Kft.Derula 05.28.Erforg-AimSamu GazdaboltPályázat Európa Kft.RollspedMAPEI 05.20.Steel ManufacturingVC 999 05.28.Digitas Kft.Mizse-PlastBerek-Víz3commMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőCharlie HűtőMáté-MetálDPMG Zrt.Szilágyi HűtőBorda Gépipari Kft.
PRINT LAPOK