Piactér
Szerves trágya: a sikeres földművelés titka!
2021. February 07.
A világ növénytermesztése már ma is intenzívnek mondható, de a tendencia növekvő intenzitást mutat és jósol. Annak ellenére, hogy rengeteg információ található a különböző technológiákról – növényvédelem, tápanyagutánpótlás –, sajnos még mindig háttérben van a korábbi évtizedekben rendszeresnek mondható szervesanyag visszapótlás, szervestrágyázás.

A talaj termőképessége, vízháztartása, tápanyag forgalma, tápanyagszolgáltató képessége nagyban függ annak szervesanyag és mikrobiológiai összetételétől, a különböző mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) számától, arányától.

A szakemberek korábban is hangsúlyozták növényeink tápanyagutánpótlásának fontosságát műtrágyákkal, viszont keveset hallhatunk a talaj szervesanyag és hasznos mikroorganizmus tartalmáról, amelyek nagy mértékben befolyásolják a kiszórt tápanyag feltáródását és hasznosulását.

A talajvizsgálatok sajnos nem szolgáltatnak információt a mikroorganizmusokról, amik egyébként meghatározhatnák a kiszórandó tápanyag mennyiségét, ezáltal költséghatékonyabbá válhatna a tápanyagutánpótlás, s fény derülhetne az esetleges talajproblémákra is.

A szervestrágyákban lévő szerves anyagok és baktériumok kijuttatásával hozzájárulunk a talajtermékenység és talajélet javulásához, javítjuk a talaj szerkezetét és levegőzöttségét.

Az istállótrágya nemcsak a magasabb rendű növények, hanem a mikroorganizmusok számára is szolgáltat tápanyagot. Kedvezően befolyásolja a talaj fizikai-kémiai tulajdonságait és közvetve a víz- és tápanyag-szolgáltató képességét. Serkentőanyagokat, hormonokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a növények növekedését és fejlődését. Az almos trágya makroelemeken kívül mikroelemeket is tartalmaz, így azok jelentős része az istállótrágya alkalmazásával visszakerül a talajba (LOCH, 2004).

Itthoni viszonyok között 10 tonna jól érlelt istállótrágya átlagos hatóanyag-tartalma 50–60 kg nitrogén, 25–40 kg foszfor és 60–80 kg kálium (Müller, 1990; Czuba, 1978; Ábrahám, 1980). Az istállótrágyákat Sarkadi (1980) után három kategóriába soroljuk: jó, közepes és gyenge minőségű. E kategóriákon belül a trágyák szervesanyag, szerves szén, hasznos baktériumok, NPK tartalma változó lehet, az állattartástól és kezeléstől függően.

A technológia fejlődésének és az újabbnál-újabb fejlesztéseknek köszönhetően azonban ma már olyan speciális állati trágyákból készült, pelletált termékekhez juthatunk, amelyek beltartalma állandó vagy közel állandó.

A pelletált trágyák használatának előnyei az istállótrágyákhoz képest:

 • gyorsabb, egyszerűbb kijuttatás, anyagmozgatás
 • kisebb hektáronkénti dózisok
 • steril, kártevőktől, kórokozóktól mentes
 • idegen, egyéb anyagoktól mentes

FOMET SpA a szervestrágyák legfontosabb olasz gyártója. 1973 óta olyan innovatív technológiák kifejlesztését kezdte meg, amelyek lehetővé teszik az állati és növényi források folyékony, illetve szilárd szerves trágya, szerves-ásványi trágya bio-  és hagyományos gazdálkodásban való felhasználását. A FOMET SpA első a szerves trágyák gyártásában és az egyetlen, aki az erjedés természetes folyamatát ipari szinten is meg tudta valósítani.

A FOMET SpA célja a növény tápanyaghiányának csökkentése, valamint a talaj termékenységének növelése, a növényi stressz csökkentése.

A termékek különlegességét és megkülönböztethetőségét más pelletált termékektől a speciális, természetes AFRODITE fermentációs eljárásnak köszönhetjük. Ezzel az eljárással sikerült megtartani a magas mikroorganizmus számot, amely több milliárd/gramm, illetve a szervesanyag tartalmat, a magas humin és fulvosav tartalmat, amely a 19 %-ot is elérheti. A bennük lévő mikroorganizmusok képesek oldani a foszfort és növelni a nitrogéntartalmat a talajban. A magas, hasznos mikroorganizmustartalom javítja a P2O5 oldódását, a természetes tápanyagfeltáródást. Magas szerves széntartalmának köszönhetően javul a talaj szerkezete is.

Az Agro Naturtáp Kft. 2011-ben kezdte meg működését, és kötött egyezséget a FOMET SpA olasz céggel azzal a céllal, hogy a korszerű szervestrágyákat a növénytermesztés minden területén visszavezesse az őket megillető jelentőségű és fontosságú helyükre. A folyamatosan bővülő termékpalettában megtalálhatók a szilárd, pelletált szervestrágyák és a folyékony szervestrágyák is, mindezek folyamatosan fejlesztés alatt vannak.

A hazai termékpaletta fő terméke a kiváló minőségű, fermentált MARHA-JÓ® trágya, amely a makro- (3 N, 3 P2O5, 3 K2O) és mikroelemeken kívül, a hazai piacon kimagaslóan hasznos aerob és anaerob baktériumtartalommal (3,879 mrd/gr), illetve magas, legalább 50 %-os szerveranyagtartalom mellett 19 % huminsavval és fulvosavakkal rendelkezik, amik biostimulátorként működnek. Említésre méltó a Mn (350mg/kg) és Zn (280 mg/kg) tartalom is, amellyel ezen tápanyagok hiányát is tudjuk csökkenteni. Átmérőjének (3-4 mm) és hosszúságának (5-7 mm) köszönhetően repítő tárcsás műtrágyaszórókkal is kiválóan kijuttatható. Homokos talajon nagymértékben elősegíti a humuszképződést, ezáltal csökkenti a tápanyagok kimosódási veszteségét.

 

Marha-Jó® engedélyezett termék, az állati melléktermékek feldolgozására vonatkozó EC 1774/2002 rendelet alapján állítják elő.

A Marha-Jó® pelletált termék mellett javasoljuk a kedvező ár-érték arányú MARHA-JÓ® BÁZIS őrölt trágyát, amely a legelső terméke az olasz FOMET SPA-nak. A termék 9 hónap fermentációs és humifikációs eljárás során éri el kiváló összetételét és minőségét.

Tyúkanyó® termékünk a magas, legalább 50 % összes szervesanyag és 84 % szárazanyag tartalma 9 % huminsav és 10 % fulvosav mellet, magas kalcium (7%) tartalommal rendelkezik, amely könnyen felvehető a növény számára, még akkor is, ha a talaj megfelelő ellátottsággal, de nem felvehető kalciummal rendelkezik. A hőkezelésnek köszönhetően egyáltalán nem perzseli a gyökérzetet. A Tyúkanyó® -ban található szervesanyagok a talajba kerülve huminsavra és aminosavra bomlanak. Ez a folyamat oxigént igényel, ettől optimálisabb lesz a talajszerkezet és javul a vízmegkötő képesség, illetve helyenként a lekötődött kálium is jobban felvehetővé válik. A lazább talajszerkezetnek köszönhetően elkerülhetjük a gyökérfulladást, illetve fiatal növényeknél könnyebbé, dinamikusabbá válik a gyökérnövekedés.

A magyarországi piac egy másik, kiemelkedő tulajdonságú, nitrogénnel dúsított (10,5 %) tartósítószerek vagy kötőanyagok használata nélkül előállított, nagyon száraz, könnyen alkalmazható, 68 % összes szerveranyag tartalmú pelletált trágyája az AZOCOR 105® . A termék használatának nagy előnye, a hasznos aerob és anaerob baktériumok (3,46 mrd) mellett, a nitrogén nyújtott leadása, amely szintén ökológiai gazdálkodásokból származik.

Az AZOCOR 105®, hasonlóan a többi trágyakészítményünkhöz, a gyártás folyamán nem megy keresztül semmiféle olyan mesterséges szárítási folyamaton, amely forró levegőt vagy magas hőmérsékletet igényel, ezért a hasznos mikroorganizmusok is megfelelő mennyiségben életképesek maradnak.

Az Azocor 105®  nitrogéntartalma 3 összetevőből áll:

 • növényi eredetű olajpogácsa, amely könnyen felvehető nitrogént tartalmaz, így a növény vegetatív ciklusának kezdeti igényeit tudja fedezni, majd
 • toll liszt mineralizációjával folytatódik, lassú hatással, a bélben oldódó fehérjék jelenléte miatt, amelyek hosszabb ideig tartó mikrobiális kötődést igényelnek.
 • Ezután aktiválódik a három komponens közül az utolsó, a pata és szarv őrlemény keverék, amely bonyolultabb szerkezetű és még hosszabb átviteli idejű, bélben oldódó fehérjéket is tartalmaz.

A hatóanyagkimosódási veszteségeket minimálisra csökkenti, ezáltal biztosítja a racionálisabb megtakarításokat és a földalatti víztartó rétegekre gyakorolt megtartó, pozitív hatást. Pozitív hatással van a talaj mikrobiológiai életére, mivel az összetevők egyaránt állatti és növényi eredetűek.

Az Azocor 105® engedélyezett termék, az állati melléktermékek feldolgozására vonatkozó EC 1774/2002 rendelet alapján állítják elő.

Az AGRO NATURTÁP KFT. ideális megoldást nyújt kalciumhiányos, illetve savanyú talajok termékenyebbé tételére, javítására is a Kalci-Jó® szervestrágyával, amelynek magas, a kapható szervestrágyák közül a legmagasabb a kalciumtartalma (CaCO3 60 %).

Kalci Jó® szervestrágya tartalmaz:

 • CaCO3(60%)
 • szervesanyagot (44%)
 • szerves C 12 %
 • pH 8
 • makroelemeket, N1%, P2O5 1,5%, K2O 1,2%
 • aerob és anaerob hasznos baktériumokat
 • ideális mérete (3-4 x5-7mm) miatt könnyen kijuttatható

Kalci-Jó®– t elsősorban a savanyú talajok feljavítására fejlesztették ki. 6-os pH alatt lényegesen csökken a talajélet, és limitálódik a tápanyagok, makroelemek felvehetőségének a dinamikája, nehezebben indul meg a gyökérnövekedés. A Kalci-Jó® többszörös hatékonysággal és gyorsabban fejti ki hatásait, mint az általában használt mésziszap. A kalcium és a szervesanyag együttes kijuttatásával elérjük, hogy a kötött talaj lazább szerkezetű legyen, és a lekötődött, nehezen mozgó tápelemeket is mobilizálni tudjuk. Emellett a talaj pH értékét is a semleges irányba változtatja, ezért más kalciumalapú anyagokkal szemben sokkal hatékonyabb a talajszerkezet és a talajkémhatás javításában. Az aerob és anaerob baktériumok a tápanyagfelvétel intenzitásában játszanak szerepet, szervesanyag tartalma pedig a talaj mikrobiológiai életet javítja. Mindezek együttes hatására növényünk gyökere dinamikusabban fog növekedni, a tápanyagfelvétel sokkal intenzívebb lesz, ezáltal biztosítjuk a hatékonyabb, eredményesebb növénytermesztést, a megfelelő gyümölcsminőséget,  a jó ellenállóképességet a gyökérzetnél és a szárszilárdító hatást.

Kalci-Jó® engedélyezett termék, az állati melléktermékek feldolgozásra vonatkozó EC 1774/2002 rendelet alapján állítják elő. A gyártás folyamán nem megy keresztül semmiféle olyan mesterséges szárítási folyamaton, amely forró levegőt vagy magas hőmérsékletet igényel, ezért a hasznos mikroorganizmusok is megfelelő mennyiségben életképesek maradnak.

Szőlő és gyümölcsültetvények, kertészeti, valamint nagy kénigényű kultúrák tápanyagutánpótlására kínál szerves megoldást az EcoPro Kén®, amely kiegyensúlyozott formában tartalmazza a gyümölcs- és zöldségtermeléshez szükséges fő tápanyagokat: nitrogént, foszfort, káliumot. Természetesen tartalmazza a legfontosabb nyomelemeket is: vasat, bórt és cinket. Hasznos baktériumokkal rendelkező, kiváló minőségű szerves trágya!

A EcoPro Kén ®főbb tulajdonságai:

 • 45% szarvasmarha trágya,
 • 30% baromfi trágya,
 • szerves anyag legalább 50%
 • természetes puha foszfát 5 %,
 • kálium szulfát 20 %,
 • N 3%, P2O5 5%, K2O 7%, SO3 5 %
 • aerob (1.730.000.000 /gr) és anaerob (1,370,000,000 /gr) baktériumok,
 • hasznos, a talajban lévő mikroorganizmusok számára nélkülözhetetlen tápanyagok
 • pH 7,0
 • 3-4 mm átmérő, 5-7 mm hosszúságú pellet forma, könnyen kijuttatható
 • jelentősen növeli az olajos magvak olajtartalmát, segíti a klorofiltartalmat emelni a növények zöld részeiben, ami közvetve biztosítja a cukor tárolását, például a cukorrépában
 • elősegíti a gabonafélék bokrosodását, a repce ágképződését
 • fulvosavak 7%, huminsavak 8%
 • humifikált szerves anyag 31%
 • szerves C 18 %

A termék szerves anyag és humusztartalma a talajba jutva a nedvesség hatására szétesik és aktiválódik. Kizárólag olyan válogatott szervestrágyák (szarvasmarha, baromfi) keverékéből és humuszosításából készül, amely 8-9 hónapon át tartó fermentációs-humuszosító eljáráson megy keresztül, ami élő, szerves „bázist” eredményez. Ezután, ehhez az alaphoz adjuk hozzá a két ásványi komponenst a foszfor és a kálium szintjének emeléséhez.

A szervesanyag tartalom 80% (minden 100 kg-os termék 80 kg szervesanyagot ad a talajhoz), ami az alábbi szerepet tölti be:

• növényi tápanyag (elsősorban szerves nitrogén- és nyomelemek forrásaként)
• az ásványi összetevők védelme; a humin és fulvinsavakban gazdag, “humifikált” szervesanyag képes a hozzáadott kiegészítőket megkötni, így az ásványi trágyákat nem lehet „kimosni”, ezáltal hatékonyabbá és alkalmassá teszi a használatot,
• növeli és serkenti a biológiai aktivitást a talajban, amely kulcsfontosságú a gyökér tápanyagfelvétele szempontjából.

Az EcoPro Kén ® engedélyezett termék, az állati melléktermékek feldolgozásra vonatkozó EC 1774/2002 rendelet alapján állítják elő.

Egyre keresettebb termékek a piacokon a folyékony szervestrágyák. A hazai piacon elérhető az ORGANIC POWER család, amely természetes eredetű szervestrágya készítményekből áll, és alkalmasak minden növénykultúra tápoldatozására és lombtrágyázására. A készítmények energiát biztosítanak, tápanyaghordozóként működnek, mindezek mellett tapadó anyagként is funkcionálnak.

A termékcsalád készítményei:
Organic Power bór:
szabad aminosavakban és kistömegű fehérjékben gazdag, talajra vagy lombfelületre való, permetezéssel kell kijuttatni, szerves szén tartalma 20 %, továbbá 6% nitrogént és 2 % bórt tartalmaz.

Organon Power Kalcium:
csepegtető öntözéssel is be lehet bejuttatni a talajba, 4,6 % nitrogént és 8 % kalciumot tartalmaz, szerves szén tartalma 15 %. A kalcium nélkülözhetetlen elem a sejtmembránok fejlődéséhez (gyümölcstartósítás) és a sejtfalképződéshez, valamint nagyban hozzájárul a növények ellenállóképességének növeléséhez. A szervesanyagoknak köszönhetően a növény könnyen fel tudja venni.

Organic Power Vine:
vas és bór tartalmú, szerves, folyékony trágya, amely magas szabad aminosavakban, 8 % nitrogént, 1 % vasat és 20 % szerves szént tartalmaz.

Az AGRO NATURTÁP KFT. által forgalmazott kiváló minőségű termékek szervesanyag és humusztartalma közvetlenül a talajban aktiválódik. Kizárólag olyan válogatott szervestrágyák (szarvasmarha, baromfi) keverékéből készül, amely 8-9 hónapon át tartó fermentációs/humuszosító eljáráson megy keresztül. A gyártás folyamán nem megy keresztül semmiféle olyan mesterséges szárítási folyamaton, amely forró levegőt vagy magas hőmérsékletet igényel, ezért a hasznos mikroorganizmusok is megfelelő mennyiségben életképesek maradnak. A végtermék az alapanyagok kíméletes összekeverése után tartósítószerek vagy kötőanyagok használata nélkül előállított, nagyon száraz, könnyen alkalmazható pellet.

Pelletált termékeink 500kg-os Big Bag és 25 kg-os zsákos (50 l) kiszerelésben, míg hobbi célra 4 kg-os vödrös formában is elérhetőek. A folyékony szervestrágyák 20 literes kiszerelésben kaphatók.

Termékeinkről bővebb felvilágosítást nyújtanak szaktanácsadóink és régió menetszereink:
Kovács Ibolya
06706126184
kovacs.ibolya@agronaturtap.hu
Nyugat-Magyarország, Közép-MagyarországIllés Attila
06706276600
illes.attila@agronatutrtap.hu
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Hotel Hunor - törölhetőMAPEI 07.10.Újvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Meva-huZambelli COLORFERR Kft.07.02.CoolCleanWirax Kft.Tenzi Kft.Farkas és TársaiAlbaNord 07.10.ElsóLévay Stúdió 07.10.SZTEVarga és Tsai Kft.KrátkiBureau Veritas 07.10.Vanessia 07.10.TMKKovács Imre e.v.Lábatlan VasbetonModinvestSzentmihályi-gép Kft.Magyar Kukorica Klub banner - törölhető
PRINT LAPOK