Állat
Szerepünk az akvakultúrában
2022. June 28.
Charlina Vitcheva, a Halászati és Tengerügyi Főigazgatóság (DG MARE) főigazgatója szakmai látogatásra érkezett hazánkba, hogy megismerje a magyar akvakultúra-ágazat erősségeit és kihívásait, s ágazati szereplőkkel találkozzon.

Mint ismert, az ENSZ Közgyűlése 2022-t a kisüzemi halászat és az akvakultúra nemzetközi évének nyilvánította. Az ágazat a világ halászfogásának 40 százalékát adja, világszerte csaknem 500 millió ember megélhetését biztosítja. Az Európai Unió országai közül Magyarország első az afrikaiharcsa-termelésben, második a szürkeharcsa-termelés és harmadik a pontytermelés területén.

Az édesvízi akvakultúra az Európai Unió egyik legjobban szabályozott szektora, amely olyan területeken is egészséges élelmiszereket, sőt biztos munkahelyeket kínál, mint a tengerrel nem rendelkező országok, mindemellett fontos potenciált hordoz a tengeri halállományok hasznosításának kiváltása szempontjából is.

Kétnapos látogatása során Charlina Vitcheva megbeszélést folytatott Zambó Péter erdőkért felelős államtitkárral, valamint a halgazdálkodásért felelős szervezeti egységek vezetőivel. Tájékoztatójában az államtitkár szólt arról, hogy az innováció adta lehetőségek, a fenntartható fejlődés, a természeti értékek védelme mind a lokális akvakultúra növekedését erősítheti, ami révén csökkenhet Magyarország halimport-függősége. Az Agrárminisztérium továbbra is azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen, ezért kiemelt figyelmet fordít a hazai haltermékek minőségi kérdéseire, valamint elismerésére, a magyar innovatív megoldások bevezetésére és elterjesztésére.

 

Varga AkkuNumizmatikBánfi Kft.Szilvási Építők Kft.Swisspart/DroneoneHotel HunorEgerkas Kft.IsterraWirax Kft.ContiregBozsity Bt.Dr. Barancsi ÁgnesCad-ServerDinaxGordius InoxTermo Kft.EtiveraCPDCMimiko Kft.LabornumNektárplastNyírfa ÁrnyékOvermatic Kft.Hirez
PRINT LAPOK