Köztér
Szemléletformálás és fenntarthatóság
2024. May 21.
Szemléletformáló reform projekt megvalósítására kapott vissza nem térítendő európai uniós támogatást az Agrárminisztérium a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) uniós pénzügyi alapból.

Az RRF-4.2.1-23-2023-00001 azonosítószámú projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében, mintegy 172,25 millió forint értékben valósul meg.

A szemléletformálás tématerületei elsősorban a víztakarékos öntözési módszerekre, a vizek helyben tartásának jelentőségére, a mindennapi mezőgazdasági gyakorlat során tapasztalható éghajlati eredetű károk mérséklésének lehetőségeire, valamint a közösségekben rejlő lehetőségek előnyeire irányulnak.

A támogatott projekt kapcsán fókuszba kerül a minél szélesebb körű tájékoztatás és a képzés. Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók jelenlegi és jövőbeli generációja tudatában legyen a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és birtokában legyen a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldások ismeretének.

A mezőgazdaság az éghajlati hatásoknak leginkább kitett ágazat. Az éghajlatváltozás hatásaként a csapadék mennyisége csökken, ugyanakkor intenzitása nő, úgy, hogy az átlaghőmérséklet emelkedik. A klímaváltozás következtében a termésbiztonsághoz már nem elegendő a megfelelő agrotechnika alkalmazása, hanem a vízvisszatartás és a víztakarékos öntözéses gazdálkodás feltételrendszerének biztosítása is szükséges. A mezőgazdasági termelőkre az új víztakarékos fejlesztések megvalósításának költségei jellemzően nagy terhet rónak, a közösségi együttműködés keretében azonban a beruházások költségei csökkenthetők. A tervezett tájékoztatások és képzések célja a figyelemfelhívás a hosszú távú tervezésre, továbbá olyan megoldási javaslatok ismertetése, amelyek elősegítik a fenntartható mezőgazdasági vízhasználatot.

A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében megvalósuló szemléletformálás hozzájárul a társadalmi és területi kohézió erősítéséhez. A vállalt reform természetvédelemre, erdőgazdálkodásra, iparra, mezőgazdaságra gyakorolt pozitív hatásai hozzájárulnak a vidék felzárkóztatásához.

Címlapfotó: Pelsőczy Csaba/AM

AlbaNord 07.10.Újvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.ModinvestMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőZambelli COLORFERR Kft.07.02.Meva-huMAPEI 07.10.Vanessia 07.10.Farkas és TársaiKovács Imre e.v.SZTEHotel Hunor - törölhetőLévay Stúdió 07.10.CoolCleanTMKSzentmihályi-gép Kft.ElsóKrátkiVarga és Tsai Kft.Lábatlan VasbetonWirax Kft.Bureau Veritas 07.10.Tenzi Kft.
PRINT LAPOK