Állat
Szárnyal a húsgalambágazat
2023. July 25.
Egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai prémium galambtermékekre, főként a külső piaci értékesítési területeken. Ezek kiszolgálásához szükséges a húsgalambágazat fellendítése.

Nagy István agrárminiszter fogalmazott így a Hajdúböszörményben tartott Galambtenyésztők Szakmai Napján. Emlékeztetett arra, hogy ezt támasztja alá az idén áprilisban Szingapúrral, majd májusban Japánnal kötött megállapodás a nagy mennyiségű magyar galambhús exportjáról. Mindezek kiszolgálásához kiemelkedő fontosságú a Görbeházán épülő megfelelő technológiai színvonalú vágóhíd és feldolgozóüzem, amely segítségével magas hozzáadott értékkel állíthatók elő, értékesíthetők és világszerte népszerűsíthetők ezek a luxusminőségű, Magyarországon előállított termékek.

2018 decemberében indult el az a kezdeményezés, amely a hazai húsgalambágazat újjászervezését és fellendítését tűzte ki célul. Az egységes testméretű, magas hasznos húsarányt produkáló, előhűtött galamb ugyanis kifizetődő exportcikk lehet a megfelelő piacképes árualap biztosítása mellett. Ennek nyomán indult el mintaprojektként a Nemzeti Húsgalamb Program, „Szárnyaló gazdaság” elnevezéssel. Ehhez az agrártárca 2019 óta nyújt vissza nem térítendő átmeneti támogatást, amely haszongalamb vásárlására fordítható. Az elmúlt négy évben összesen 55 kérelmet nyújtottak be, 38.322 húsgalamb vásárlásához, amely támogatási értéke több mint 190 millió forint.

Szeptemberben újra megnyitják a tenyészgalambok vásárlását segítő pályázatot! A támogatás célja a húsgalamb-termékpálya fejlesztése és az egységes árualap megerősítése mellett hozzájárulni az ezzel foglalkozó magyar családok megélhetéséhez, a vidék népességmegtartó erejéhez. A miniszter szerint ugyanis a galambokkal, kisállatokkal való foglalkozás közösségépítő erő, a közös szenvedély, a közös sikerek és emlékek pedig olyan erős köteléket hoznak létre, amelyben tradíciók, kulturális értékek öröklődnek nemzedékről nemzedékre. Ez a közösség olyan értékeket hordoz, mint a szolidaritás, a felelősség egymás, a természet és a környezet iránt. Azért is tartják tehát támogatandónak ezt az ágazatot, mert a fejlesztések és az innovációk révén itt is megőrizhetők és megújíthatók az agráriumhoz kötődő gazdag hagyományaink, a tapasztalatokra és szakmai tudásra épülő szellemi örökségünk.


Szalkai és TársaCincillaAtukavíz1 05.01.-igMáté Metál 04.17.Orbán KályhaSzilágyi HűtőAtukavíz2Agroforte GrainCincilla2Fórum Plussz Kft,Charlie HűtőPályázat Európa Kft.Horváth és HuszárFormula GPMagyar Pékség Kft.Gordius Solution tenderVC 999 05.02.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőDPMG Zrt.Ivóvíz6Agrologica 04.17.Szamos AblakGyümölcsgépHajdú László diófa banner - törölhetőAgro NatúrtápAtukavíz3Hotel Hunor - törölhetőDerula
PRINT LAPOK