Növény
Szaporítóanyag-árusokat ellenőriznek
2024. March 15.
A tavasz érkezésével megkezdődött a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusítása, ezért a Nébih a vármegyei kormányhivatalok munkatársainak bevonásával megkezdte a piacokon, kirakodóvásárokon történő ellenőrzéseket.

Az ellenőrzések célja az illegális szaporítóanyag-kereskedelem felderítése, valamint a helyes piaci magatartásra való felhívás. Legutóbb a lajosmizsei Országos Állat- és Kirakodóvásáron folytattak ellenőrzéseket a hatóság szakemberei. A korábbiakhoz képest kevesebb és kisebb mértékű hiányosságokat tártak fel. A tapasztalatok minden érintett számára hasznos információt jelentenek.

A lajosmizsei vásáron zajló ellenőrzés során több száz gyümölcs-szaporítóanyagot, valamint dísznövény ültetési anyagot vizsgált a hatóság. Egy árus (engedély nélkül folytatott tevékenységének) azonnali felfüggesztésére került sor, további öt esetben figyelmeztetésben részesítették az árusokat a hatóság emberei.

A szabálytalanságok közül leggyakoribb a hiányos tartalmú jelölés volt. Egy esetben találtak a szakemberek olyan vetőburgonyát és dughagymát, melyek csomagolása és fajtamegjelölése teljesen hiányzott, így az árusítás azonnali betiltását rendelték el, valamint minőségvédelmi bírság kiszabását is kezdeményezték az ellenőrök.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy még mindig sok esetben fordulnak elő hiányosságok, ugyanakkor ezek már kisebb mértékűek. Az elmúlt évek ellenőrzéseinek hatására egyre több termelő, árusító ismeri fel a szabályok fontosságát és hasznát, ezért érezhető a javuló tendencia.

A gyökércsomagolt anyagok esetében (melyeknél a gyökérminőség a vásárláskor nem állapítható meg) további részletesebb, kitermesztést is magában foglaló vizsgálatokat tervez a hivatal.
A Nébih ezúton is felhívja a lakosság figyelmét, hogy a szaporítóanyagok vásárlásakor nagy szerepe van a vásárlói tudatosságnak. A hiteles információszerzést elsősorban a címke és annak adattartalma biztosítja. A helyesen kitöltött gyümölcs-szaporítóanyag címkén a következő információk mindegyikének szerepelnie kell: 

  • a termelő faiskola megnevezése, és növényegészségügyi regisztrációs száma,
  • a növényútlevél felirat,
  • a kategória (magasabb szaporítási fokozatú Certifikált- kék színű címke, vagy tünetmentes C.A.C citromsárga színű lehet),
  • a növényegészségügyi állapot (vírusmentes, -tesztelt, tünetmentes),
  • a címke sorszáma, valamint
  • az Európai Unió zászlója

Ha a vásárló nem talál ilyen címkét a szaporítóanyagon vagy hiányos a címke adattartalma, joggal gyanakodhat illegális forgalmazásra. A szaporítóanyagok legális forgalmazásáért mindannyian tehetünk. A vásárlói és a növényegészségügyi szempontok szerint is kizárólag megbízható helyről érdemes szaporítóanyagot vásárolni!

Az a kereskedő, forgalmazó, aki a szaporítóanyagok forgalmazását nem a jogszabályi előírásokkal összhangban teszi, minőségvédelmi bírságra számíthat!

Szabálysértés bejelentése megtehető az zoldszam@nebih.gov.hu email címen.


Digitas Kft.Polgári BankGB TradeHotel Hunor - törölhetőMAPEI 05.20.Derula 05.28.Agro NatúrtápTitan ContainersSteel ManufacturingRollspedCharlie Hűtő3commMetall KraftSzilágyi HűtőSamu GazdaboltVC 999 05.28.Magyar Kukorica Klub banner - törölhetőDPMG Zrt.Berek-VízAgroforte GrainErforg-AimNektárplastBorda Gépipari Kft.Med-PlastMizse-PlastDamisol Kft.Máté-MetálPályázat Európa Kft.
PRINT LAPOK