Élelmiszer
Speciális szabályok jönnek
2022. May 05.
Az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése terén speciális szabályok lépnek életbe, amelyek a gyártóknak segítenek abban, hogy a hiánycikké váló alapanyagokat pótolni tudják más összetevőkkel.

Bognár Lajos országos főállatorvos sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az alapanyagok beszerzése számos területen nehézkessé válik a járvány és az ukrajnai helyzet miatt; eddig leginkább a napraforgónál és a napraforgóolajnál figyelhető meg a probléma. Bizonyos összetevők hiánya a piacon a termelőknek okozhat gondot, a lakossági ellátást egyelőre nem veszélyezteti. Az új szabályozás lehetővé teszi például, hogy a napraforgóolajat a gyártó repceolajjal helyettesítse egy adott termék előállításánál. Az eredeti csomagolásban is lehet értékesíteni az árut, külön figyelmet kell azonban fordítani a fogyasztó tájékoztatására a változásról!

A határozat célja a lakossági ellátás biztosítása annak érdekében, hogy a megszokott kínálat ugyanolyan minőségi színvonalon megmaradjon. Fontos tudnivaló: az alapanyagok cseréje az élelmiszerbiztonság vagy a tájékoztatási kötelezettség sérülésével nem járhat. Elsősorban a gyártó felelőssége a fogyasztó informálása, így például ha egy cégnek nincs lehetősége lecserélni a csomagolást, a szabályozás lehetővé teszi, hogy részlegesen átcímkézze azt. Egyedi megállapodás alapján a kereskedő is tájékoztathatja a vásárlót. Az alapanyagcserékről szóló információk megtalálhatók lesznek a Nébih tematikus honlapján.  

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy a járvány miatt már korábban jelentősen emelkedett számos alapanyag ára, emellett az energiaköltségek is megugrottak. Ezt a helyzetet tetézi az Ukrajnában kitört háború. Még nem látható, mikor lesz vége, és majd milyen gyorsan tud visszatérni a megszokott rend a termelésben, a váratlan helyzeteket azonban a szabályozásnak is köszönhetően a gyártók meg fogják tudni oldani.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt hangsúlyozta: az új határozat célja biztosítani, hogy legyen elegendő áru az élelmiszerboltokban, s hogy a gyártók könnyebben kezeljék a megváltozott piaci helyzetet. A vásárlóknak fel kell készülniük arra, hogy bizonyos termékekben nem a megszokott összetevők lesznek, például a majonéz napraforgóolaj helyett repceolajjal készül. A főtitkár mindenkit arra biztatott, hogy figyeljék a termékek címkézését, a boltokban a kiírásokat és a gyártók honlapját is.

Az országos főállatorvos határozata május másodikán jelent meg, a szabálygyűjteményt az Agrárminisztérium és a Nébih szakértői dolgozták ki az élelmiszeripar és a kereskedelem szakmai szövetségeinek bevonásával.

 

Decart PannóniaSapiro TranszAtukavíz Kft.Csermák és TársaBerek-VízSZTEGádorHotel HunorCrhysatoxOlajütő szövetkezetPestan/IdomokÚjvári Forgácsolóműhely Kft.DamisolDinaxIsterraBorda Gépipari Kft.LajtatechCad-ServerMapeiZambelliHunitechGordius InoxBonyplast3commAlpakkaElső BetonGB-Trade
PRINT LAPOK