Köztér
Sikeres volt az Agromalim
2022. September 14.
Hosszú múltra és nagy hagyományokra tekint vissza az aradi Agromalim kiállítás, melyet az idén már 32. alkalommal rendezték meg. A Feliciter Kiadó két évtizede saját standdal jelenik meg a rendezvényen.

Kiadónk egyrészt a PUNTEA c. román nyelvű üzleti kommunikációs magazinját terjeszti az Agromalimon, másrészt magyar cégek kínálatát mutatja be, harmadrészt a magyar nyelvű látogatók és az ottani magyar gazdák számára terjeszti a Magyar Mezsgye című magyar nyelvű agrár-élelmiszeripari magazinját.

Ezúttal tíz magyarországi cég kommunikációs anyagait terjesztettük a magazinok mellett:
- Agrova Kft. (növényápolási termékek)
- Antiseptica Kft. (állatápolási termékek, tápok, premixek)
- Etivera Kft. (csomagolástechnika, legfőképp üvegek)
- Eumill Kft. (technológiai, környezetvédelmi tervezés, tanácsadás, szerelés, HACCP tanácsadás, rendszerépítés, fémipari és lakatos munkák)
- Kovas Kft. (házitészta készítő gépek)
- Masa Művek (állattartó telepek, karámjai, korlátai, ajtói + fémmegmunkálás, csőhajlítás)
- Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete. (élő sertés)
- Pacsai Kft. (fémhordó, tartályok leginkább az élelmiszeripar részére)
- Spiralter Kft. (mezőgazdasági gépekhez rugók)
- Systo Kft. (Riska program: állattartó telepeknek optimalizációs és irányító szoftver)

Ebben az évben szeptember 1. és 4. között rendezték meg Aradon Nyugat-Románia legnagyobb, de országos szinten is az egyik legjelentősebb mezőgazdasági vásárát, az Agromalimot, melyen az idén rekord számú, több mint 270 kiállító mutatta be kínálatát. Romániából, Magyarországról, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Lengyelországból, Csehországból, Bulgáriából és Olaszországból érkeztek kiállítók, rajtuk kívül 50 helyi termelő kínálta áruját. A négy nap alatt 36 különböző kísérő rendezvény várta az agrárszakembereket.

A kiállítók és látogatók megtekinthették az Európában gyártott legmodernebb mezőgazdasági gépeket, valamint az agrár- és élelmiszeripar újdonságait, termékeit. Mindemellett a hagyományos állatkiállítások, termékbemutatók, kóstolók, akciós árusítások is várták az érdeklődőket az Expo Arad kiállítási központ területén.

Aktív volt a CED
Az aradi jelenlét azért is hasznos, mert a kiállítás kiváló ugródeszka a román piac iránt érdeklődő magyar vállalkozások számára, hiszen az esemény rendszeres résztvevői Románia meghatározó agrár szakemberei, mezőgazdasági és élelmiszeripari nagyvállalatai, szakmai szervezetei, iparági véleményformálói.

Ez is indokolta, hogy ismét kollektív nemzeti standdal vett részt a magyar kereskedelem-fejlesztési szervezet, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és tizenkét partnere az Agromalim Nemzetközi Agrár- és Élelmiszeripari Szakkiállításon. A magyar bemutatkozás összesen 250 m² alapterületen - kül- és beltéren egyaránt – várta az érdeklődőket, többek között mezőgazdasági és erdészeti munkagépeket, alkatrészeket, speciális mérőműszereket és számos innovatív növénytermesztési technológiai megoldást, mikrobiológiai termékeket, valamint növény- és talajkondicionálókat ajánlva a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban érdekelt szakemberek figyelmébe.

A CED az Aradi Magyar Gazdák Egyesülete szakmai közreműködésével B2B tárgyalásokkal egybekötött szakmai fórumot is szervezett szeptember 3-án. Az eseményen a résztvevők átfogó tájékoztatást kaptak a precíziós gazdálkodásról és annak lehetőségeiről, valamint az innovatív agrárdigitalizációs eszközökről és megoldásokról. A szakmai előadásokat követően a magyar cégek célzott üzleti tárgyalásokat folytathatnak a meghívott román gazdákkal, agráripari vállalkozókkal, disztribútorokkal.

 

 

Megoldást találni a kihívásokra
Az aradi székhelyű, több megyét is lefedő magyar nyelvű lapban, a Nyugati Jelenben Balta János tudósított a fórumról, a cikk szerkesztett változatát adjuk most közre.

Az Agromalim kiállítás és vásár programjában szombaton került sor a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete szervezésében a Precíziós mezőgazdaság című gazdasági fórumra. Kranowszky Nagy Andrea, a CED aradi irodavezetője köszöntötte a nagyszámú résztvevőt, illetve a prezídiumban helyet foglaló elöljárókat. Kifejtette, a szakmai fórum célja bemutatkozási és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítani a részt vevő vállalkozásoknak a nyugat-romániai régió egyik legmeghatározóbb agrár- és élelmiszeripari kiállításán.

Gheorghe Seculici mérnök, az Arad Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, Faragó Péter parlamenti képviselőt, az RMDSZ Arad megyei elnökét, Dinya Juditot, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséját, Sándor Tibort, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének mezőgazdasági attaséját, majd megemlített néhányat az Arad megyei kiállítók közül, akikkel a magyarországi szakemberek és vállalatvezetők komoly üzleti kapcsolatokat építhetnek ki. Zárszavában felkérte a magyarországi kiállítókat és vállalkozókat a hazai, illetve az Arad megyei standok megtekintésére, az itteni vállalkozókkal való eszmecserékre, sikeres üzletkötést kívánva mindnyájuknak.

Faragó Péter RMDSZ megyei elnök, parlamenti képviselő beszédében a maga, illetve az RMDSZ Arad Megyei Szervezete nevében is gratulált a kiállítás és vásár szervezőinek, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft., valamint az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének. A jelzett szervezetek vezetői az odaadó és hozzáértő munkájukkal kiváló lehetőségeket biztosítanak a magyarországi és a hazai üzletemberek, illetve mezőgazdasági vállalkozók közötti eszmecserére, valamint üzletkötésre. Mindannyian érezzük és tudjuk – tette hozzá –, hogy nagyon nehéz, kihívásokkal terhelt időszakban élünk és dolgozunk, hiszen nem csupán az újra támadó világjárvány és a közelünkben dúló háború árnyékolja be az életünket. A jelzettek mellett idén évtizedek óta nem tapasztalt kegyetlen aszály is sújtja a mezőgazdaságot. A hátrányos tényezők rendkívüli kihívások elé állítják a politikumot, de a gazdatársadalmat is, ezért a kihívásokra együtt kell megoldást találnunk. Az RMDSZ a kormányzati szerepvállalásával is mindent megtesz a jelzett kihívások megoldásáért, hiszen a romániai magyarságnak igen jelentős része dolgozik, él a mezőgazdasági jövedelmekből. E gondok megbeszélésére, a szükséges lépések meghozatalára nagyon jók a maihoz hasonló gazdafórumok – vélekedett –, amelyeken gondjainkat megbeszélve meg kell találnunk a válságból való kilábaláshoz követendő irányt, az utat. Zárszavában mindenkinek sikeres eszmecserét, gazdasági megbeszélést, illetve hasznos időtöltést kívánt a kiállításon és vásáron. 

Szakemberek között
Dinya Judit, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja arról beszélt, hogy a kiállítás a lehető legjobb időszakban került megrendezésre, mivel a jelenlegi, erőteljesen turbulens világgazdasági folyamatok tűpontosan rávilágítanak az agrárszektor kiemelt szerepére, ezzel együtt azonban az ágazatban dolgozó szakemberekre is nagy feladat hárul, hiszen a nehezedő körülmények ellenére szükséges megfelelő választ adni az újonnan létrejött kihívásokra és közben az szektor fejlődését is biztosítani kell. A borúsnak ható tények ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy a történelmi szintű nehézségek, történelmi szintű megoldásokat generálhatnak új fejlesztések, új technológiák és jövőt szolgáló aspektusváltás formájában. A 2022-es Agromalim szakmai fóruma pont azt a célt szolgálja, hogy az agrárszakemberek együtt gondolkozhassanak, együtt kereshessenek új irányvonalakat és tudástranszfert generáló jó gyakorlatokat ismerhessenek meg. Dinya Judit beszéde végén megemlítette a közönségnek, hogy amennyiben exportfejlesztésben, határon átívelő jövőbeli gazdaságfejlesztő projektekben gondolkodnak, akkor egyeztetés céljából bármikor (akár a vásáron, akár utána) szívesen áll a rendelkezésükre.

A külgazdasági attasét követően Sándor Tibor, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének mezőgazdasági attaséja; Varga Péter Miklós, Magyarország Agrárminisztériuma Kárpát Medencei Együttműködések Főosztálya vezetője; majd Kerekes Melinda, a Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetések Ügynökség (APIA) gazdasági és pénzügyi igazgatója tartott ismertetőt.

A szakmai előadásokon dr. Bíró András Talaj, növény, környezet egy ökoszisztéma címmel, majd a műtrágyák általános hasznosulási rátájáról, az Elcer gombaölő vakcina alkalmazásáról tartott előadást, dr. Zalai Mihály pedig a drónos permetlé-kijuttatás rendszer­elméletét, annak a növényeket a hagyományos permetezéssel szembeni kímélő hasznosságát boncolgatta.

A szakmai fórum a szervezők által biztosított közös ebéddel folytatódott, melynek során az egész megyéből érkezett gazdálkodók megbeszélték a hallott hasznos tanácsokat, eljárásokat.

Az Agromalim kiállításon szerzett gazdatapasztalatokra visszatérünk.

(folytatjuk)


Gordius Solution tenderHorváth és HuszárCincilla2DerulaSzamos AblakGyümölcsgépSzilágyi HűtőMáté Metál 04.17.CincillaSzalkai és TársaFormula GPAtukavíz3Agro NatúrtápAtukavíz2Agroforte GrainDPMG Zrt.Charlie HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőPályázat Európa Kft.Atukavíz1 05.01.-igHotel Hunor - törölhetőFórum Plussz Kft,Ivóvíz6Agrologica 04.17.VC 999 05.02.Orbán KályhaMagyar Pékség Kft.Hajdú László diófa banner - törölhető
PRINT LAPOK