Élelmiszer
Segítség a borászatoknak
2022. January 06.
Másfél milliárd forint támogatást kaptak 2021. végén azok a borászatok, amelyeknek komoly értékesítési nehézséget okozott a koronavírus-járvány vendéglátást és turizmust érintő hatása.

Az Agrárminisztérium által biztosított keretösszegből összesen 846 bortermelő részére fizetett ki támogatást a Magyar Államkincstár, amelynek átlagos hektáronkénti mértéke 250 ezer forint volt.

A vendéglátásba, szállodákba vagy éttermekbe szállító családi borászatok számára komoly nehézséget jelentett még tavaly is a koronavírus-járvány. Míg 2020-ban 710, 2021-ben már 846 olyan bortermelő részesült rendkívüli támogatásban, aki saját maga, vagy kapcsolt vállalkozása szőlőterülettel rendelkezik, az ott termett szőlőt saját célra feldolgozza, s az így előállított borászati terméket a korábbi években jelentős részben a vendéglátásban, szállodák vagy éttermek (HoReCa szektor) részére, illetve közvetlenül a fogyasztók részére értékesítette.

A támogatás összege tavaly és tavalyelőtt is igazodott a HoReCa szektorból és a közvetlen értékesítés korábbi arányához.

SZTEIlinox Kft.StivasPrestoUPSLabornumColasCívisagroNektárplastContiregKövesdi Kft.HáromkőHunlandBarancsi ÁgnesGordius InoxLőrinczi és Társai 2000Samu GazdaIsterraCad-ServerMizseplastDe-Ba Kft.Nyírfa ÁrnyékStarfol PluszBakatorAgria BiztosításEtiveraHerbamixBrandt SáraKovács és Társa
PRINT LAPOK