Állat
Röviden a szénakészítésről
2024. November 16.
A kérődzők, haszonállatok és hobbiállatok körében kimagasló jelentőséggel bír, és meghatározó szerepet tölt be az etetett szálastakarmányok minősége, eltarthatósága.

Egy állattenyésztő vállalkozás eredményességét alapvetően meghatározza a takarmányozással szembeni igényesség, a takarmányozás ökonómiai háttere, hiszen a kimagasló minőség mellett fontos szerepe van, hogy az adott takarmányt mennyiért állította elő vagy vásárolta meg a gazdaság. 

Magyarországon igen nagy hagyományai vannak a szálastakarmány készítésnek, megfelelő szakértelemmel rendelkez(t)ünk, hogy kiváló minőségű szénát állítsunk elő. A gazdák illetve a mezőgazdasági vállalkozók rendelkezésére álló géppark sajnos nem mindig a legfiatalabb és legmodernebb. Ma már olyan modern rendszerek használatára is lehetőség van, mint például az automata bálanedvesség-mérő műszerek, melyek bármilyen korú és típusú gépekre felszerelhetők, s általuk optimalizálható a megfelelő bálázási időpont meghatározása a nedvességtartalom függvényében.

A széna a kérődző állatok és a ló legfontosabb takarmányai közé tartozik. A kérődzők takarmányozásában kettős funkciót lát el: segít megteremteni a megfelelő feltételeket a bendő zavartalan működéséhez, s e mellett táplálóanyagokkal, s egyéb hatóanyagokkal (vitaminokkal, ásványi anyagokkal) látja el az állati szervezetet. Az elfogyasztott szénának a szerepe elengedhetetlen, mivel ezáltal segíti elő az gyomor aktivitását és fenntartását.

Az előállított szénák minősége azonban nemcsak a betakarítási technológiától függ, hanem az időjárási körülményektől, a termőhelyi adottságoktól, a növényzet összetételétől, illetve a szárítás minőségétől, mely sarkalatos pontja a szénakészítésnek.

Kedvező helyzetben a gyepeket legalább kétszer, a pillangós takarmányokat (főleg lucerna) csapadékosabb időjárási viszonyok között akár négyszer-ötször is kaszálhatjuk évente szénakészítés céljából. Az első kaszálásból származó anyaszéna nagy tömeget ad, levél-szár aránya azonban nem a legkedvezőbb. A későbbi növendékekből készült sarjúszéna esetenként levelesebb, azonban kevésbé olyan ízletes, mint az anyaszéna.

Összetétel alapján megkülönböztetünk: fűféle-, pillangós- és keverékszénákat.

A következőkben röviden szeretném áttekinteni a szénakészítés szakaszait, fontosabb folyamatait és a főbb kritikus pontjait.

Akár gyepterületről, akár pillangós takarmányról legyen szó, nagyon fontos az optimális vágási időpont meghatározása. Ezt az időszakot alapvetően meghatározza az időjárásés a termőhelyi adottságok.

Ha már levágtuk a szénánkat, első és legfontosabb dolgunk, hogy mondjunk néhány fohászt a megfelelő időjárási körülmények érdekében. Hiszen ha a rend többször megázik, vagy több napon át tartó esőzés alakul ki, az egész takarmány tönkremehet. Sajnos a mezőgazdaság az időjárási viszonyoknak erősen kitett ágazat, s ezt a tényezőt szinte lehetetlen befolyásolni. Ha azonban szép napsütéses idő van, akkor nemsoká elkezdődik a rendkezelés. A rendnek mind a két oldalát jól át kell szárítani a megfelelő minőség elérése érdekében. Néhány helyen elterjedt, hogy a levágott takarmányt nem renden szárítják, hanem szétterítik, mely megfelelő lehetőséget teremt arra, hogy bővebb termés esetén, vastagabb rendvastagságnál egyenletes szárazságot érjünk el.

A következő munkafolyamat a bálázás. A bálázás folyamán különféle alakú és nagyságú bálák kialakítására van lehetőség a rendelkezésünkre álló géppark függvényében. A kisebb kockabálák előállítása könnyebb szállítást és takarmányozást tesz lehetővé, főleg kisgazdaságokban kedvelt módszer. A nagyobb kockabálák és körbálák készítése mindenféleképpen gépi kezelést igényel, emiatt nagyobb méretű gazdaságokban elterjedt.

A széna minőségét, tárolhatóságát alapvetően meghatározza a bálázáskori nedvességtartalom. A bálázáskori optimális nedvességtartalom 18-23% közötti intervallumban van. Éppen olyan káros lehet a túl nedves és a túl száraz állapotban történő bálázás is. Ha túl száraz állapotban bálázunk, főleg pillangósoknál, igen nagy a levélpergésből adódó veszteség. Viszont ha túl nedvesen bálázzuk be a szálastakarmányt, az penészedéshez, erjedési folyamatokhoz, súlyosabb esetben akár öngyulladáshoz is vezethet.

Felmerül tehát a kérdés, hogyan kell meghatározni a bálázás időpontját. A szakmában jártas, tapasztalt gazdák már érzékszervi vizsgálattal is el tudják dönteni, hogy megérett-e az adott széna a bálázásra vagy sem. Viszont manapság már rendelkezésünkre állnak olyan korszerű automata bálanedvesség-mérő műszerek is, melyek használatával könnyen meghatározhatjuk a bálázás optimális időpontját a nedvességtartalom alapján. A rendszer használatának előnyeiként említeném meg, hogy ezek a mérőszerkezetek bármilyen típusú és korú bálázókra felszerelhetők, használatuk könnyű, gyors és egyszerű. Elkészítjük az első néhány bálát, és optimális képet kapunk arról, hogy jól választottuk-e meg a bálázás időpontját vagy sem. A betakarított takarmány minősége, eltarthatósága ezeknek a rendszereknek a használatával sokkal jobb lesz.

Munkaszervezési szempontból nagyon fontos, hogy az elkészített bálákat minél hamarabb a tárolóhelyre szállítsuk, s megfelelő környezetben raktározzuk. Ajánlatos ellenőrizni az adott kazal hőmérsékletét is, melyeket kazalhőmérőkkel végezhetünk. Ha megfelelő nedvességtartalomnál báláztunk, akkor nem fordulhat elő probléma a tárolás során sem. Érdemes odafigyelni a tárolási veszteségekre, mivel egy kis odafigyeléssel, kreativitással igen sokat lehet spórolni.

Összefoglalva tehát a szénakészítés kritikus pontjaiként az alábbiakat említem meg: optimális vágási időpont meghatározása az időjárás függvényében, megfelelő, az adott helyzethez alkalmazkodó rendkezelés, a bálázás időpontjának megfelelő megválasztása, beszállítás, tárolás.

A jó gazda gondosságával ellátva ezeket a feladatokat s az égiek áldásával, a megfelelő technológiák alkalmazásával állataink számára kiváló minőségű szálastakarmányt biztosíthatunk.                                     

                Esze Tibor

Hód Fürdő 04.16.Szuro Trade 04.15.Heizer 04.16.Traktorbolt 04.16.Hotel HunorSGS 04.28.Faber és Társa 04.16.Fermy 2000 04.16.Csepel 04.16.Pásztor és Társai 04.16.Németh Csomagolás 03.31.Silk Group 04.16.AgriDron 04.16.Tolcsva Bor 04.16.Gemenc Bau 04.16.Meta Vasipari 04.16.Best Gáz 04.16.
PRINT LAPOK