Állat
Rendkívüli támogatás sertéstartóknak
2022. February 23.
Az Agrárminisztérium 4 milliárd forint összegű rendkívüli támogatást biztosít a sertéskoca tartók számára, ennek oka az ágazat nehéz, mondhatni válsághelyzete. A támogatási konstrukció kidolgozását elkezdték.

A takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi mértékű, uniós szintű válsághelyzetet idéztek elő. A nehéz helyzetben az ágazat túlélése érdekében az Agrárminisztérium 4 milliárd forint keretösszeggel egy új támogatási programot hirdet meg a gazdálkodóknak.

Ennek keretében – előzetes kalkulációk alapján – kocánként húszezer forint egyszeri támogatást kaphatnak a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan alkalmazható átmeneti támogatásokra vonatkozó uniós előírások lehetőségeit felhasználva a sertéstartók. Az új támogatási konstrukció és az ahhoz kapcsolódó miniszteri rendelet kidolgozása soron kívül megkezdődött.

Az agrárminiszter szerint a brüsszeli segítség hiányában a magyar kormány a számára rendelkezésre álló összes eszközzel eddig is minden lehetséges lépést megtett a sertéstartók helyzetének javítására, ezek között említette a  hatékonyságot növelő telepi beruházások és fejlesztések támogatását, a tisztán nemzeti forrásból finanszírozott állatjóléti támogatások forráskeretének tavalyi megemelését, a hitelekhez nyújtott 100%-os kamattámogatást és a krízisbiztosítási rendszer bevezetését is.

Mindezek mellett további segítséget jelent az ágazat szereplői számára a sertéshús-fogyasztás ösztönzése, a pultokban a sertéshús származási helyének zászlócskával történő jelölése a magyar hús megkülönböztethetősége érdekében vagy éppen az import hízóalapanyag és sertéshús kiemelt ellenőrzése is.


Digitas Kft.Mizse-PlastMáté-MetálRollspedDerula 05.28.Pályázat Európa Kft.NektárplastDamisol Kft.Charlie HűtőMAPEI 05.20.3commErforg-AimDPMG Zrt.Hotel Hunor - törölhetőSteel ManufacturingSamu GazdaboltAgro NatúrtápMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőMetall KraftBorda Gépipari Kft.Titan ContainersBerek-VízMed-PlastVC 999 05.28.Agroforte GrainGB TradeSzilágyi HűtőPolgári Bank
PRINT LAPOK