Köztér
Rendkívüli segítség a gazdáknak
2022. August 01.
Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A búzánál mintegy 25%-os terméskiesést könyveltek el. A kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült, és már a Dunántúl termését fenyegeti. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A helyzet az ágazat egészét tekintve rendkívüli, az alföldi területeken tragikus.

Az állattenyésztést nehezítő, drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak mellett a legelők kiszáradása, valamint az állatbetegségek jelentenek komoly nehézséget. Az aszály miatt kiégett legelők arra kényszerítik a termelőket, hogy vásárolt abraktakarmánnyal és távolabbról szállított tömegtakarmánnyal etessék az állatokat, amely igen jelentős mértékű költségnövekedéshez vezet.

Az agrárium gyors megsegítése érdekében, az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív törzs első ülését követően öt pontból álló, azonnali intézkedések bevezetését javasolja. 

Ennek részeként a kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.

Arról is döntöttek, hogy a bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.

A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak. További segítséget jelenthet, hogy a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.

Végül, de nem utolsó sorban felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. Ennek értelmében a biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget.

 

 

Brandt SáraBakatorIsterraBarancsi ÁgnesAgria BiztosításStarfol PluszLőrinczi és Társai 2000Kovács és TársaDe-Ba Kft.HáromkőColasIlinox Kft.Kövesdi Kft.Cad-ServerHerbamixContiregSamu GazdaNektárplastStivasMizseplastHunlandLabornumSZTENyírfa ÁrnyékCívisagroGordius InoxEtiveraPrestoUPS
PRINT LAPOK