Köztér
Rendkívüli öntözést folytattak
2022. August 02.
Március 21-i kezdettel hirdette ki a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére, így azóta vízjogi engedély hiányában is van lehetőség a rendkívüli öntözési célú vízhasználatra.

Ez egy egyszerűsített bejelentés alapján azonnal megkezdhető, ráadásul vízkészlet-járulékot sem kell fizetniük a mezőgazdasági termelőknek. A lehetőséggel idén eddig közel ezer termelő élt, több mint 11 ezer hektár területen. A vízügyi ágazat fokozott készültségben, minden lehetséges eszközzel azon dolgozik, hogy vízpótlással mérsékelhetők legyenek a szárazság hatásai. A szabályozás bevezetését a NAK és a MAGOSZ szorgalmazta.

A rendkívüli szárazságra tekintettel 2022. július 20-án – a vízhiány elleni védekezési készültség jegyében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság keretében – megkezdte működését a vízügyi ágazat Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT). A szerv működését a NAK megyei szervezetei is segítik.

Szinte valamennyi vízügyi igazgatóságnál készültség van, a vízhiányt kezelő körzetek több mint felében pedig a legmagasabb fokú van érvényben. Az Alföldön az öntöző- és kettősműködésű csatornák teljes kapacitással üzemelnek, azonban eddig soha nem tapasztalt nagyságrendben érkeznek rendkívüli öntözési kérelmek. Eddig több mint 11 ezer hektárra vonatkozóan mintegy ezer termelő jelentett be rendkívüli öntözési igényt. A megnövekedett vízigények kielégítéséhez országos összehangolásra van szükség, amelyet öntözési menetrend kialakításával valósítanak meg, a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdálkodók bevonásával. Az elmúlt időszak csapadékmentes időjárása és a vízkészletek folyamatos csökkenése következtében a vízigények olyan mértékben megnövekedtek, hogy azok kielégítését csak több vízügyi igazgatóság összehangolt működése mellett, térségi vízátvezetésekkel, adott esetben szivattyús vízpótlással lehet megoldani. Tekintettel arra, hogy a vízhiány miatt a vízjogi vagy rendkívüli engedéllyel rendelkező vízigények is már csak ütemezett időrenddel elégíthetők ki, a vízügyi igazgatóságok ellenőrzik mind a legális, mind az illegális vízkivételeket.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 mm/hektár (1200 m³/hektár) vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása. Erre megoldás lehet a traktor meghajtású mobilszivattyúk alkalmazása, a vízszállítás tekintetében a gyorskapcsolású öntözőcsövekből, valamint flexibilis felcsévélhető tömlőből épített szállító szárnyvezetékek kihelyezése, továbbá a termőterületen a mobil és a csévélődobos öntözőberendezések, öntözőkonzolok, illetve szalagos öntözőcsövek, gyorsan kiépíthető szalagcsepegtető rendszerek kihelyezése. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz írásban kell bejelenteni, ahhoz a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását is csatolni kell. A rendkívüli célú vízhasználatról szóló útmutató és a kapcsolódó adatlapok elérhetők a NAK honlapján a „Kézikönyvek, Tájékoztató” menüpont alatt: https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/3347-bejelenteshez-kotott-rendkivuli-celu-vizhasznalatrol-tajekoztato

A vízhiány és az aszály közötti különbséget bemutató tájékoztató itt érhető el: https://www.nak.hu/images/2021/Vzhiny-s-aszly-TMUTAT-20210629_NAK.pdf

 

 

 

Agria BiztosításStarfol PluszIsterraHáromkőBarancsi ÁgnesHerbamixHunlandContiregBrandt SáraSZTEKovács és TársaKövesdi Kft.CívisagroGordius InoxColasCad-ServerStivasEtiveraNektárplastPrestoUPSDe-Ba Kft.Nyírfa ÁrnyékLőrinczi és Társai 2000Samu GazdaLabornumBakatorMizseplastIlinox Kft.
PRINT LAPOK