Élelmiszer
Regionalitás és környezetvédelem
2023. January 19.
A regionális, helyi élelmiszertermelés nagymértékben csökkenti az élelmiszerek szállítási igényét és ezáltal a károsanyag-kibocsátást is. Emellett a helyben termesztés növeli a belföldi gazdaságban előállított hozzáadott értéket is.

Ez olvasható az osztrák VCÖ közlekedési környezetvédelmi szervezet honlapján megjelent tanulmányban. A „VCÖ - Mobilität mit Zukunft” környezetvédelmi szervezet kimutatása alapján a regionálisan megtermelt élelmiszereket átlagosan 150 kilométert, míg a más régiókban megtermelt élelmiszereket átlagosan 1.700 kilométert utaztatják. A regionális termelés tehát kilencven százalékkal rövidebb szállítási igényt támaszt.

A regionalitás mellett azonban a szezonalitást is figyelembe kell venni, hiszen például a spanyol paradicsom egy kilogrammjának előállítása csak a szállítás miatt kilogrammonként plusz 400 gramm szén-dioxid-kibocsátással jár, ami az ötszöröse a helyi, ausztriai termesztésnek. A szezonon kívül helyben melegházban termesztett paradicsom viszont tizennégyszer annyi károsanyag-kibocsátással jár, mint a bio-termesztés szezonban.

Az élelmiszertermelés teljes károsanyag-kibocsátásából a szállítás 13 százalékkal veszi ki a részét. A zöldség- és gyümölcstermelés és kereskedelem estében az arány ennél valószínűleg magasabb, hiszen Ausztriában 2021-ben 42 százalékkal több zöldséget és 52 százalékkal több gyümölcsöt fogyasztottak el, mint amennyit belföldön megtermeltek.

A tanulmány szerint a termelés-feldolgozás-fogyasztás-hulladékhasznosítás körforgásának regionális határok között lebonyolított arányának a növelésével jelentős mértékben le lehet csökkenteni a szállítási útvonalak hosszát, és az így megtett rövidebb út jelentős hányadát át is lehet helyezni a mobilitás „éghajlatbarátabb” formáira.

A regionalitás erősítése a gazdasági körforgás környezeti hatékonyságát javító gazdaságpolitika kiindulópontja. Ez egyrészt erősíti a régiókat, másrészt csökkenti a környezeti és közlekedési szennyezést – közölte Lina Mosshammer, a VCÖ szakértője.

A regionálisan előállított termékek vásárlása erősíti a gazdaságot, és ezáltal munkahelyeket biztosít a régióban. Ez pedig a regionális termékkínálat bővüléséhez vezet. A VCÖ számításai szerint az élelmiszerimport 20 százalékos csökkentése 46 ezer új munkahelyet teremtene Ausztriában, és évente 4,6 milliárd euróval növelné a helyileg előállított hozzáadott értéket.

Statisztikailag regionálisnak minősül az a gazdasági tevékenység, ami a feldolgozást és az értékesítést a nyersanyag származási helyétől légvonalban 75 kilométeres körzeten belül végzi el.

A német nyelvű cikk ITT olvasható.

Infrahőkép 11.06.KT Partners 11.06.TOP NRG 11.06.Elektro Nobilis 11.06.PRT TEchnologies 11.06.Edutron 11.06.PV Sun 11.06.Paul Metal Signs 11.06.Eu-Solar 11.06.NRG Services 11.06.Solar Electric Kft. 11.06.Róna Ker-Tész 11.06.Minisat 11.06.Manitu Solar 11.06.Renewal 11.06.Anzo Perlit 11.06.Kaszás Oltvány  11.06.Ideál Solar 11.06.Siker Kft. 11.06.SZTE 11.06.Fábián Group 11.06.Tiszta Energiák 11.06.ETD 11.12.Nádasdi Baromfi eladó gép 11.06.Solarcity 11.06.Dél-Nyugat 11.06.Végtelen Energiák 11.06.Hasulyó Bt. 11.06.
PRINT LAPOK