Állat
Reformokat sürget a pulykaágazatban a szakszövetség
2021. November 20.
Reformokra van szükség a magyar pulykaágazatban; az idei éves termelés elmarad a tavalyitól, 97 ezer tonna körül lesz az előző évi 100 ezer tonna után, ráadásul a termelés csaknem egy évtizede változatlan, a teljes európai uniós pulykatermelés 4,7 százalékát adja - közölte a Magyar Pulykaszövetség az MTI-vel.

Az ágazat relatív súlyának csökkenését a Lengyelországgal való összehasonlítás mutatja: 2004 óta a magyar pulykatenyésztés évi 143 ezer tonnáról 100 ezer tonnára csökkent, míg a lengyel 236 ezer tonnáról majdnem 376 ezer tonnára nőtt.

A közleményben Muzsek András, a szövetség új – októberben megválasztott – elnöke elmondta, az ágazat európai szinten az elmúlt 1,5-2 évben túlkínálattal, alacsony árakkal és a jövedelmezőség hiányával küzd. Ezt a helyzetet csak megnehezítette a koronavírus-járvány, amely azt is megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatott egy ágazat, ha a fő felvevő piaca a HORECA (hotelek, éttermek, kávéházak). Úgy vélte, a kiutat a strukturális változások jelentik, tehát meg kell újulnia a hazai pulykaágazatnak. Egyrészt a termelési költségeiket le kell szorítani, másrészt a lehető legtöbb módon fejleszteni kell a termékportfoliót. Harmadrészt vonzóvá kell tenni a pulykahúst, például más, vöröshúsokkal szemben. Mindezek mellett növelni kell a magasabb hozzáadott értékű termékek arányát és a továbbfeldolgozott termékek exportját is – jelentette ki a szövetség elnöke.

Arra is rámutattak, hogy a járvány következtében tavaly a magyar pulykaágazat árbevétele és jövedelmezősége is csökkent. Nemcsak a vendéglátóipari forgalom visszaesése és az export csökkenése, hanem a termelői árak mérséklődése és az ezzel párhuzamosan növekvő termelési költségek is sújtották a piaci szereplőket.

Közölték, az ünnepek közeledtével a Magyar Pulykaszövetség fogyasztásnépszerűsítő kampányt indít, hogy a magyar családok gondoljanak a pulykára is az ünnepi menü megtervezésénél. Egyúttal jelezték, Magyarországon a pulykafogyasztás évek óta stagnál: az emberek csak átlagosan 4 kilogramm pulykahúst fogyasztanak el egy évben fejenként.

Lábatlan Zrt. 10.09.Farkas és Társai 10.09.DPMG Zrt. 10.09.Polyduct 09.18.Domokos Sándorné 10.09.Borda Gépipari Kft. 10.09.Ivóvíz 6 Kft. 10.09.Meva 10.09.Isterra 10.09.Med-Plast 10.09.Digitas 10.09.Lévay Stúdió 10.09.Mg. Falker 10.09.Tiszta Energiák 09.27.Magyar Pékség 10.09.Magyarosi Solar 10.09.Kancsár Transz 10.09.GB Trade 10.09.MP Trend 10.09.Kovács Imre 10.09.Z-Solar Kft. 09.27.ETD 09.18.Erforg Aim 10.09.Agroforte Grain 10.09.L-Tech Kft. 10.09.JobPower 10.09.SW Umwelttechnik 10.08.Modinvest 10.09.
PRINT LAPOK