Állat
Reformokat sürget a pulykaágazatban a szakszövetség
2021. November 20.
Reformokra van szükség a magyar pulykaágazatban; az idei éves termelés elmarad a tavalyitól, 97 ezer tonna körül lesz az előző évi 100 ezer tonna után, ráadásul a termelés csaknem egy évtizede változatlan, a teljes európai uniós pulykatermelés 4,7 százalékát adja - közölte a Magyar Pulykaszövetség az MTI-vel.

Az ágazat relatív súlyának csökkenését a Lengyelországgal való összehasonlítás mutatja: 2004 óta a magyar pulykatenyésztés évi 143 ezer tonnáról 100 ezer tonnára csökkent, míg a lengyel 236 ezer tonnáról majdnem 376 ezer tonnára nőtt.

A közleményben Muzsek András, a szövetség új – októberben megválasztott – elnöke elmondta, az ágazat európai szinten az elmúlt 1,5-2 évben túlkínálattal, alacsony árakkal és a jövedelmezőség hiányával küzd. Ezt a helyzetet csak megnehezítette a koronavírus-járvány, amely azt is megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatott egy ágazat, ha a fő felvevő piaca a HORECA (hotelek, éttermek, kávéházak). Úgy vélte, a kiutat a strukturális változások jelentik, tehát meg kell újulnia a hazai pulykaágazatnak. Egyrészt a termelési költségeiket le kell szorítani, másrészt a lehető legtöbb módon fejleszteni kell a termékportfoliót. Harmadrészt vonzóvá kell tenni a pulykahúst, például más, vöröshúsokkal szemben. Mindezek mellett növelni kell a magasabb hozzáadott értékű termékek arányát és a továbbfeldolgozott termékek exportját is – jelentette ki a szövetség elnöke.

Arra is rámutattak, hogy a járvány következtében tavaly a magyar pulykaágazat árbevétele és jövedelmezősége is csökkent. Nemcsak a vendéglátóipari forgalom visszaesése és az export csökkenése, hanem a termelői árak mérséklődése és az ezzel párhuzamosan növekvő termelési költségek is sújtották a piaci szereplőket.

Közölték, az ünnepek közeledtével a Magyar Pulykaszövetség fogyasztásnépszerűsítő kampányt indít, hogy a magyar családok gondoljanak a pulykára is az ünnepi menü megtervezésénél. Egyúttal jelezték, Magyarországon a pulykafogyasztás évek óta stagnál: az emberek csak átlagosan 4 kilogramm pulykahúst fogyasztanak el egy évben fejenként.

Mapei 06.23..Mizse Plast 07.24.Hunyadi Művek 07.10.VC999 07.24.Pólus 2001 07.24.Wemix 07.10.Ambrus Acél 07.23.Zambelli Colorferr Kft. 07.24.Telepellátó Kft. 07.24.Contireg 07.23.Cad-Server 07.23.Ják-Forg 07.10.Modinvest 07.24.Agroforte GrainSZTE 07.23.Ilinox 07.24.Isterra 07.24.KK Grain 07.24.Nektárplast 07.24.Szigma Sistem 07.24.Delta 07.23.Danép 07.10.GB Trade 07.23.Hotel Hunor 07.23.SGS 07.24.Samu Gazdabolt 07.24.SFT 07.24.Med.Plast 07.24.
PRINT LAPOK