Állat
Projektzárás Nagyhegyesen
2023. May 27.
Kilencszáz millió forint értékű fejlesztés nyomán a kétszeresére, évi nagyjából 100 ezer tonnára nőtt a családi tulajdonú, negyven országba exportáló Nagyhegyesi Takarmány Kft. állateledel-gyártó kapacitása.

A projektet a magyar állam 270 millió forinttal támogatta, így járulva hozzá harminc új munkahely létrehozásához. A beruházás során 1.800 négyzetméteres gyártó- és raktárcsarnok, továbbá újabb gyártósor épült, melyekkel a konzerves állateledel-gyártás kapacitása megduplázódott.

Kiss Attila, a Nagyhegyesi Takarmány Kft. ügyvezetője megfogalmazása szerint az idén 30 éves, a konzerves állateledel-gyártással foglalkozó vállalat egyik mérföldköve a most elkészült és átadott beruházás. A fejlesztésre azért volt szükség, mert a vállalat árbevétele az elmúlt években a haszonállat-takarmány gyártásának irányából a hobbiállat-eledel gyártása felé tolódott el. Ehhez a megnövekedett keresethez igazodva érezték annak szükségességét, hogy kapacitásnövelő beruházás keretében fejlesztéseket hajtsanak végre a konzervüzemben. A vállalat gyártási kapacitása Közép-Európában immár a harmadik helyen áll, ha pedig csak a családi tulajdonban lévő konzerves állateledel-gyártók sorát vizsgáljuk, akkor az első helyen szerepel. A vállalat közel 350 munkavállalót foglalkoztat, ezzel a térség legnagyobb foglalkoztatóhelye.

A projektzáró ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: rendkívüli erőt ad Magyarországnak, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a teljes hazai fogyasztás dupláját tudja megtermelni, s ebben jelentős szerepe van a kormányzati támogatásokkal megvalósuló beruházásoknak is. Azt sem túlzás mondani az elmúlt évek fényében, hogy egy ország erejét nagyban határozza meg az, hogy milyen élelmiszeripari kapacitásai, milyen élelmiszeripari képességei vannak – tette hozzá.

A miniszter szerint a 135 ezer embernek munkát adó élelmiszeripar mára innovatív és nemzetközi szinten is versenyképes ágazattá vált, amelynek növekedését a súlyos kihívások sem tudták megakasztani. Ebben jelentős szerepe van annak is, hogy az élelmiszeripari vállalatok nagy számban éltek a kormány beruházásösztönzési támogatásaival, még a koronavírus-járvány alatt is.

Példaként említette, hogy a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar termelési értéke a pandémia előtt, 2020-ban 3.800 milliárd forint volt, tavaly pedig már 6.500 milliárd forint. Ez nyilván nem alakulhatott volna így, hogyha nem jöttek volna létre, s nem jönnének létre folyamatosan a beruházások - szögezte le. Kifejtette: bár Magyarország lakosságszámát tekintve csak 95. a világon, a konzerves állateledelek exportjának ranglistáján a 9. helyen áll, miután tavaly mintegy 757 millió euró értékű volt a kivitel ezen a téren.


GB TradeBerek-VízHotel Hunor - törölhetőTitan ContainersMAPEI 05.20.Máté-Metál3commAgroforte GrainMetall KraftNektárplastBorda Gépipari Kft.Agro NatúrtápRollspedVC 999 05.28.Charlie HűtőMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőDerula 05.28.Steel ManufacturingDamisol Kft.Pályázat Európa Kft.Mizse-PlastSzilágyi HűtőPolgári BankDPMG Zrt.Digitas Kft.Samu GazdaboltErforg-AimMed-Plast
PRINT LAPOK