Kult
Programkavalkád a Zempléni Fesztiválon
2022. July 30.
Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja, a Zempléni Fesztivál augusztus 12-tól 21-ig a megszokottak szerint több helyszínen várja a látogatókat.

A Zempléni Fesztivál a természeti környezettel és a gyönyörű történelmi helyszínekkel harmonizáló összművészeti rendezvény, ami immár több mint 30 éve nyújtja látogatóinak a felfedezés örömét a felvonultatott különböző zenei műfajokban, színházi előadások és kiállítások során csakúgy, mint a helyszínein elérhető gasztronómiai, borászati értékekben.

Az idei, több mint 50 programból álló rendezvénysorozat magas színvonalú komolyzenei hangversenyekkel, színházi előadásokkal, jazz koncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget és az ország más vidékeiről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat egyaránt. Az augusztusi napokban olyan válogatott művészeti palettát kínálnak, amelyért érdemes több napot, akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több más zempléni település szabadtéri helyszínei, legszebb műemlékei, borászatai adnak otthont élvonalbeli magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak.

A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, de hagyományosan erős a jazz kínálat, a társművészetek pedig a legmagasabb színvonalon képviseltetik magukat: vajdasági képzőművészek alkotásaiból öt kiállítás nyílik a Fesztivál keretében.

A komolyzenei koncertek sorában fellép a Budafoki Dohnányi ZenekarGuido Mancusi és Hollerung Gábor vezényletével, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, és két év halasztás után a Fesztivál vendége lesz a Wiener Singakademie és az Ensemble Barucco Ausztriából. A nagykoncertek mellett a kamarahangversenyeken többek között Balázs János, Berecz Mihály, és a Keller Quartet játékát élvezhetik és két hangversenyt ad Megyesi Schwartz Lúcia és az Aura Musicale.

A vokális műfaj kedvelőinek is nyújt érdekességeket az idei rendezvénysorozat. Filkeházán és Mikóházán egy-egy különleges zarándok-koncert keretében énekel a Szent Efrém Férfikar, két koncerten lép fel a Fool Moon énekegyüttes, és három kiváló operaénekesnő: Fodor Beatrix, Keszei Bori és Megyesi Schwartz Lúcia az operairodalom leghíresebb nőalakjait idézik meg.

A színházkedvelők Sárospatakon Hernádi Judit és Kern András főszereplésével a Valódi hamisítvány című előadást, Sátoraljaújhelyen és Tokajban a Redőny című produkciót tekinthetik meg, és A Föltámadás szomorúsága című Ady Est-jével fellép Földes László HOBO.

A gyermekes családok számára nyújtanak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget Laposa Julcsi előadásai és a hagyományos A megérthető zene – családi program karmesteri ismertetővel sorozat idei koncertje, melynek keretében Hollerung Gábor tart előadást a Rachmaninov II. Zongoraversenyéről.

A jazz és az improvizatív műfaj képviselői közül is több neves szólista és együttes vendégszerepel a Fesztiválon: Malek Andrea 13-án és 14-én, a Benkó Dixieland Band 15-én és 16-án, a Binder Quartet 18-án, a Budapest Ragtime Band 19-én és 20-án. A 110 éve született Fényes Szabolcs slágereit eleveníti fel Szőke Nikolett  és a Swing a’ la Django 19-én a Tokaj Fesztiválkatlanban.

Esti Jazz koncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is, a Jazzudvaron. Fellép többek között a Fehér Fábió Trió, a Gyárfás István Trió, a Nagy János Trió, a Kodály Spicy Jazz, a Tűzkő Salamon Quintet és a Varga Gábor Jazz Trió.

A programokról részletes információ a www.zemplenifesztival.hu honlapon, valamint a fesztivál facebook oldalán található. Jegyek a zf.jegy.hu és a broadwayticket.jegy.hu oldalon vásárolhatók.

 

NektárplastHunlandLabornumContiregKovács és TársaLőrinczi és Társai 2000CívisagroGordius InoxHáromkőStarfol PluszEtiveraDe-Ba Kft.Cad-ServerBakatorIsterraHerbamixBarancsi ÁgnesAgria BiztosításPrestoUPSKövesdi Kft.ColasIlinox Kft.MizseplastSamu GazdaBrandt SáraNyírfa ÁrnyékSZTEStivas
PRINT LAPOK