Piactér
Precíziós mezőgazdasági adatok mérése és terepi megjelenítése nagypontosságú tabletekkel
2023. July 14.
Napjainkban már sok forrásból beszerezhetünk digitális adatokat a mezőgazdasági parcellák állapotáról, meghatározó paramétereiről. A jogi határtól kezdve egészen a valós és becsült termőképességig.

A digitális adatok asztali számítógépen való megjelenítése nem mindig elegendő a döntéshozáshoz, mert terepi elemzéshez nem használható.   

A modern hordozható számítógépek már alkalmasak a nagyméretű adatállományok tárolására, feldolgozására és megjelenítésére.  A néhány méter pontos beépített navigációs GPS vevővel ellátott telefonokat, tableteket felváltották a centiméter pontos, terepálló, hosszú üzem idejű, beépített GNSS vevővel rendelkező, nagy teljesítményű tabletek. A legújabb terepálló tabletek már képesek a parcellahatár ellenőrzésre, pontos területmérésre vagy a nagyfelbontású műhold és drón monitoring térképek terepi megjelenítésére. 

Milyen feladatokat hajthatunk végre egyszerűbben nagypontosságú terepálló tablettel/adatgyűjtővel?

1. Parcellatár ellenőrzése
A www.geoshop.hu oldalon kereshető és beszerezhető minden parcella körvonala digitális formátumban. A nemzetközi térinformatikai szabványnak számító ESRI shp formátumú parcella határ állományok könnyedén betölthetőnek egy Android operációs rendszerre írt mobil térinformatikai alkalmazásba és végrehajtható a parcellahatárok felkeresése, ellenőrzése. Akkor sincs probléma, ha csak EOV koordináták állnak rendelkezésre. Néhány méteres vagy deciméteres eltérés könnyedén

2. Területmérés
A termőterület alapú támogatás és az AKG program pontos és folyamatos területmérést igényel. Az új nagypontosságú kézi GNSS tabletekkel és adatgyűjtőkkel végrehajtott területmérés biztonságos adatokat eredményez a későbbi ellenőrzéseknél is.

3. Műhold és drón NDVI fotók terepi ellenőrzése
Napjainkban egyre több forrásból szerezhetünk be ingyenes vagy elérhető árú műhold fotókat. Ha nagyobb felbontású vegetációs index térképre vágyik, készíthet magának vagy megrendelhet mástól multispektrális drón felvételt. A multispektrális felvételekből készített vegetációs térképek sok, szabadszemmel nem látható problémát tárnak fel. A pontos GNSS vevővel és gyors hardverrel rendelkező tabletekkel/terepi adatgyűjtőkkel felkereshetőek a problémás területek, és ott részletes adatgyűjtés végezhető.

4. Zónatérkép terepi ellenőrzése
A hozamadatokból nyert zónatékép alapja a kijuttatási terv készítésének, de alkalmas arra is, hogy kiderítsük alacsonyan teljesítő területek problémáit.

5. Talajmintavételi helyek rögzítése
A precíziós mezőgazdaság alapja a folyamatos, helyhez rendelt, megfelelő számú és elhelyezkedésű terepi mérésből vagy távérzékelésből származó adat. Ilyen a talajminta gyűjtés és elemzés is. Egy tábláról több talajmintát érdemes gyűjteni megfelelő minta vagy a korábban meghatározott zónatérkép szerint. A talajminták helyének kitűzésében is nagy segítséget jelent egy nagypontosságú terepi adatgyűjtő használata. A ilyen készülékkel könnyen meghatározhatók vagy feltérképezhetőek azok a területek, ahol nem szabad talajmintát venni (tábla széle 20 m-es sávban, a forgók területe, szalmakazlak helye, műtrágya/talajjavító anyag/szerves trágya depók helye, az állatok delelő helyén)

6. Nedvesség és pH mérés helyének rögzítése
Egyszerű, megfizethető árú eszközzel lehet talajnedvességet és PH értéket mérni a táblán. A mérési eredményekből könnyedén készíthető zónatérkép a modern helymeghatározó eszközökkel.

7. Helyhez rendelt fotók készítése
„Ezer szónál is többet mond egy fénykép.”

A nagypontosságú GNSS RTk vevővel kiegészített tabletek, rendelkeznek megfelelő felbontású beépített digitális kamerával. A táblán található károkozókról vagy növénybetegségekről könnyedén készíthető fénykép, amelynek helye rögzítésre kerül a képet tartalmazó digitális fájlban. Ha ezt a fájlt betöltjük egy térképszoftverbe - ilyen a közismert GoogleEarth program is – a fénykép ott jelenik meg, ahol készítettük. Ha több ilyen képünk van, már készíthetünk terveket a szükséges és pontos beavatkozásokról.

8. Terepmodell felmérés
A domborzati viszonyok nagy hatással vannak a mezőgazdasági terület termőképességére és a vízgyűjtő illetve vízelvezető képességére.  A külső antenna csatlakozással rendelkező tabletekkel/adatgyűjtőkkel néhány centiméter pontosan meghatározható a tábla domborzata. A domborzat felmérésével könnyebben meghatározhatjuk, hogy hova érdemes víztározót vagy vízelvezető árkokat építeni. A tápanyag kijuttatási térkép megtervezésében is nagy hangsúllyal bír a lejtési viszonyok ismerete. A nagyobb lejtés nagyobb tápanyag kimosódást okoz.

9. Illesztőpont mérés drón monitoringhoz
Sok gazdaságban használnak monitoring célokra RTK (cm) pontoságú és hagyományos néhány méter pontosságú beépített GNSS vevővel rendelkező Drónokat. A kisebb abszolút helymeghatározási pontosságú drónok által készített térképeket is tudjuk pontosítani földi illesztőpontok (GCP Ground Control Point) felhasználásával. A drón repülés megkezdése előtt illesztőpontokat helyezünk ki az aktuális területen, és ezek középpontját tudjuk nagy pontossággal felmérni a tablettel, külső antenna segítségével.

Szakértői szemmel
Érsek Ákos, GIS termékfelelős, GPSCOM Kft.

Cégünk, a GPSCOM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2008-ban alakult a Guards Távközlési Zrt. GPS és URH üzletágainak kiválásával, jogutódként. Ahogyan nevünk is mutatja, cégünk fő tevékenységei a műholdas helymeghatározás (GPS/GNSS) eszközeinek nagy és kiskereskedelmi értékesítésére, valamint a vezeték nélküli hírközlés, ezen belül beszéd és adatátviteli URH eszközök nagy és kiskereskedelmi értékesítése, továbbá a műholdas kommunikációs eszközök, illetve az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtása.

 

 

 

 

 

Pályázat Európa Kft.Borda Gépipari Kft.Samu GazdaboltPolgári BankSzilágyi HűtőBerek-VízNektárplastTitan ContainersAgro Natúrtáp3commDigitas Kft.Metall KraftMed-PlastErforg-AimDPMG Zrt.Charlie HűtőMizse-PlastSteel ManufacturingAgroforte GrainDamisol Kft.GB TradeMAPEI 05.20.VC 999 05.28.Derula 05.28.RollspedMáté-MetálMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőHotel Hunor - törölhető
PRINT LAPOK