Köztér
Praktikusabb lett az eGN
2024. July 05.
Az eGN folyamatos fejlesztésének köszönhetően időről-időre újabb funkciók élesítésére kerül sor. Ennek eredményeként élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló legújabb fejlesztési csomagja.

Lehetővé vált többek között a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

A legutóbbi fejlesztési csomag június 12-től érhető el a programban. A frissítések célja, hogy a rendszer a felhasználók számára minél hatékonyabbá és könnyen használhatóvá váljon. A több műveletet is érintő legújabb funkciók és változások összefoglalása az alábbiakban olvasható.

Lehetővé vált a termőhely helyazonosítására használt koordináta, cím vagy helyrajzi szám szabad szerkesztése. Ehhez a program egy új mezőbe másolja az adatokat, és abban lehet tetszőlegesen szerkeszteni.

A hozamadatok esetében, a felhasználók kérése alapján, a jelenlegi tonnában megadott adatok helyett sor került a tonna/hektár mértékegység bevezetésére. Az adatok pontossága érdekében, a korábban tonnában megadott hozamadatokat a rendszer visszamenőleg átszámolja, melyhez figyelembe veszi a „művelettel érintett terület” mezőben rögzített értékeket.

A termőhely szintű jogcímek esetén a véglegesített termőhelyen immár lehetőség van a tévesen rögzített jogcímek törlésére.

A „tábla EK sorszám” mező rendezésében lévő hiba javításának köszönhetően most már a helyes számtani sorrend jelenik meg (pl. 1,2,10).

A program a talajvizsgálatok termőhelyhez való kapcsolása terén szintén új funkcióval bővült. Továbbra is lehetséges a talajvizsgálatok hozzákapcsolása egy vagy több termőhelyhez, kizárólag a KET azonosító magadásával. Emellett a talajvizsgálatok megadásakor mostantól lehetőség van tetszőleges, vagyis nem KET azonosítóval rendelkező termőhely(ek) kiválasztására is.

A szervestrágya események közül a vásárlásnál egy újonnan beépített jelölőnégyzet kiválasztása esetén nem kötelező megadni a FELIR számot. A jelölőnégyzet szövege: az „Átadó/Átvevő partner nem rendelkezik FELIR azonosítóval”. A tápanyag-utánpótlás műveletnél a hígtrágya és az istállótrágya esetén szintén nem kötelező megadni a FELIR számot, amennyiben az eladó partner nem rendelkezik FELIR azonosítóval.

A legeltetés művelethez több állatfajt és korcsoportot is fel lehet vinni. Az állatlétszámot továbbra is korcsoportonként lehet megadni, így egy szakaszon a vegyesen legeltetett állatok is megadhatóak anélkül, hogy a szakasz mérete megduplázódna.

A növényvédelem műveletnél mostantól a felhasználó – ha a megadott kultúránál nem jelenik meg automatikusan – szabadon megadhatja az ÉEVI-t.

A hivatal bevezette az ideiglenes mentés korlátozását annak érdekében, hogy ne vesszenek el adatok az ügyféloldali számítógépek memóriakorlátai miatt. A program figyelmeztet, ha az ideiglenes mentésben tárolt adatok átlépik a bevezetett korlátot. A figyelmeztetés után mindenképpen a „Rögzített adatok beadása” gombra szükséges kattintani.

A „Terület összesítő”, valamint a „Jogosultságok és Kötelezettségek” lapokon „Az adatsorokban megjelenített összeg adatok beadást követően frissülnek!” felirattal találkozhatnak a gazdálkodók. Ez azt jelenti, hogy ezeken a lapokon az adatok közvetlen felvétele után még az előző betöltés utáni állapot látható, az információk csak a beadás után frissülnek.

Az EK sorszám mező mostantól maximálisan 4 karakter (egész szám) lehet.

A jogszabály értelmében a megújuló energia előállítására szolgáló melléktermékek hasznosítása esetén (pl. szalma hőerőműbe való eladása) tápanyag-gazdálkodási tervet kell készíteni és benyújtani. Ehhez sor került a Műveleti napló mellett a „Tápanyag-gazdálkodási tervező (megújuló energia előállítására szolgáló melléktermék esetén)” lap kialakítására is. További információk a kötelezettségről ITT olvasható.

A külső fejlesztők által használt interfészen is történtek változások, amelyről részletesen a WhiteBook-ban olvashatnak az érintettek.


Charlie HűtőHotel Hunor - törölhetőAboszol 08.01.ModinvestNRG Services Kft. 07.29.Forest PowerMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőNanosegment 09.08.Erforg-AimDigitasIlinoxOtis Bt.Magyar PékségAgroforte GrainSizolev 07.25.DPMG Zrt.Kovács ImreMed-PlastBorda Gépipari Kft.Mizse-PlastPályázat Európa 08.01.MEVA-HUNektárplastLévay StúdióIsterraCad-ServerBerek-VízGB-Trade
PRINT LAPOK