Köztér
Pályázatok három lába
2024. May 28.
A hajdú-bihari Bihartordán átadták a helyi Ezüstkalász-2000 Kft. új szarvasmarha telepét. Az eseményen a pályázatokról is beszélt Nagy István agrárminiszter.

Kiss Ferenc, a kft. ügyvezetője tájékoztatása szerint 2,5 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg a gazdaságukban, csaknem 1,2 milliárd forint pályázaton elnyert támogatással. Kétmilliárd forintot költöttek épület- és technológia fejlesztésre, ötszáz milliót pedig gépészeti beszerzésekre. Egyebek között 500 férőhelyes, robottechnológiával ellátott tehénistálló építettek.

A jövőben technológiai korszerűsítéssel, precíziós gazdálkodással, minél több hozzáadott értékkel, minél nagyobb feldolgozottsággal lehet jobb minőségű termékeket előállítani, és a gazdálkodóknak minél nagyobb jövedelmet elérni agrárminiszterünk, aki kitért a pályázatokra is, amelyeknek „három lába” van.

Az első a legkisebbek támogatása, ahol önrész sem kell, 15 ezer eurót, mintegy hatmillió forintot lehet elnyerni, az egyetlen feltétel, hogy öt évig folytatni kell a támogatást nyert tevékenységet.
A második a kis családi vállalkozások támogatása, ahol 200 millió forint az elnyerhető felső határ, és 50 százalékos önrész kell hozzá.

A harmadik az exportképes nagygazdaságok pályázati finanszírozása, ahol ötmilliárd forint a felső határ.

Az idén 200 milliárd forint összegre írnak ki új pályázatokat: 50 milliárdra a kis családi gazdaságok, 150 milliárdra a nagyvállalkozások pályázhatnak. Újításként vezetik be, hogy az önrészt csak utoljára kell hozzátenni: a milliárdos projektekhez a 20 százalék, a kisebbekhez az 50 százalék forrást előlegként folyósítják, hogy mielőbb megkezdődhessenek a fejlesztések, és közben gördülékenyebbé váljon az önrészhez szüksége banki hitelek intézése. További újítás, hogy a pályázatokat az év végéig folyamatosan hirdetik meg, s mind a 64 pályázati lehetőséget még az idén közzéteszik.

Címlapotó: Az új tehénistálló. Pelsőczy Csaba/AM

Tenzi Kft.TMKHotel Hunor - törölhetőSZTEKrátkiZambelli COLORFERR Kft.07.02.Újvári - Forgácsolóműhely Kft. 07.02.Varga és Tsai Kft.ModinvestMagyar Kukorica Klub banner - törölhetőLévay Stúdió 07.10.AlbaNord 07.10.MAPEI 07.10.Meva-huWirax Kft.CoolCleanKovács Imre e.v.ElsóFarkas és TársaiVanessia 07.10.Bureau Veritas 07.10.Szentmihályi-gép Kft.Lábatlan Vasbeton
PRINT LAPOK