Pályázatok
Pályázat génmegőrzésre
2022. February 22.
Az Agrárminisztérium nemcsak az állami intézmények keretei között őrzött, hanem a civil szféra kezelésében lévő géngyűjteményeket is kiemelt fontosságúnak tartja, ezért egy több mint 140 millió forintos keretösszegű támogatási felhívást tett közzé a honlapján.

Hazánk sajátos klimatikus és ökológiai viszonyai, a termesztésben eltöltött hosszú idő és az ezzel együtt járó szelekció következtében kultúrnövényeink hihetetlen értéket jelentő gazdagsága alakult ki és a magyar nemzeti identitás részét képezik. E növénygenetikai erőforrásaink felkutatása, megőrzése, fenntartása stratégiailag fontos élelmezés- és élelmiszerbiztonsági kérdés, hiszen ez által tudjuk csökkenteni a külföldi szaporítóanyagok iránti kiszolgáltatottságunkat és megteremteni a magyar mezőgazdaság függetlenségét, azaz a génmegőrzés nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdekünk – közölte  Rácz András, a tárca környezetügyért felelős államtitkára.

A most pályázható támogatás fő célja a mezőgazdasági és kertészeti termelés hazai növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak megőrzése, fenntartása és fejlesztése. A pályázatra államháztartáson kívüli jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek (gazdasági társaságok, alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmények, civil szervezetek) vagy természetes személyek (magánszemélyek, egyéni vállalkozók) jelentkezését várják, akiknek a tulajdonában levő génkészletek nem minősülnek nemesítői munkagyűjteménynek.
A pályázat lehetőséget biztosít a meglévő géngyűjtemények fejlesztésére, az infrastruktúra modernizációjára. Pályázni gyógy-, illóolaj és aromanövény, dísznövény, gyümölcstermő növények, szőlő, zöldségnövények, valamint szántóföldi növények génbanki gyűjteményével lehet.

A pályázat keretében elszámolhatók a közüzemi díjak (például villany, gáz, vízdíj), a projekt megvalósításához nélkülözhetetlen szolgáltatások és tárgyieszköz-beszerzések, az üzemanyagköltség (erő- és munkagépek üzemanyagköltsége) valamint dologi kiadások (például irodaköltség, műtrágya, növényvédőszer).

A pályázatokat március 16-ig lehet benyújtani. A pályázati felhívás és a további információk a kormany.hu oldal dokumentumtárában érhetők el.


 

 

 

EndilineSzilvási GroupHerbamixEupackCad-ServerMizseplastStarfol PluszWiraxAkvastop ContiregColasSwisspartsNektárplastElső Beton bannerLani ÉpítőHunlandDinaxKer-TészDe-Ba Kft.QS 2000HunitechHotel HunorKaszás OltványLabornumGordius InoxTermo Kft.EtiveraHorizont Global
PRINT LAPOK