Piactér
Pálmazsírt kiváltó szarvasmarha-takarmányt fejlesztettek ki az SZTE Mezőgazdasági Kar kutatói
2022. September 27.
Egy hároméves kutatás-fejlesztési projekt segítségével a tejelő szarvasmarhák számára fejlesztett ki új, korszerű, a pálmazsírt kiváltó, nagyüzemi körülmények között is használható takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara.

A Magyarországon iparszerű tartásban termelő intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozási gyakorlatában a legnagyobb kihívást a genetikai képesség kibontakoztatását célzó energia- és táplálóanyag-ellátás biztosítása jelenti. A tejtermelő tehén a rendelkezésre álló táplálóanyagokat az egyes szervek (máj, szív, stb.) igényeinek megfelelően osztja fel, ugyanakkor a tejtermelés szintjének fenntartása érdekében hajlamos saját testtartalékainak mozgósítására, akár egészségének rovása árán is. Ezért fontos kiemelten az ilyen genetikai potenciállal rendelkező állományok teljes értékű takarmányozása, ellenkező esetben először a kondíciójuk, majd a reprodukciós paramétereik, végül a tejtermelésük romlik. A projekt aktualitását a nagy teljesítményű tejtermelő állományok megnövekedett selejtezése adta, amely jelentős gazdasági kárt okozott a tejágazat számára. A különböző anyagcsere- és szaporodásbiológiai zavarok, súlyosabb esetekben anyagforgalmi betegségek (ellési bénulás, ketózis, zsírmáj-szindróma) a kiesések egyik fő oka, amely a nagy tejtermelés táplálóanyag- és energia igény kielégítésének „kényszere” indukálja. A K+F projekt (2018-1.3.1-VKE-2018-00033 azonosító számú „A lecitin újszerű alkalmazásának vizsgálata és a pálmazsír kiváltása hazai alapanyaggal nagytejű szarvasmarhák takarmányozásában, különös tekintettel a szaporodásbiológiai paraméterek javítására, valamint a funkcionális tej előállításának lehetőségei”) célja, olyan hazai előállítású bendővédett zsírkészítmény kifejlesztése és gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata volt, amely lehetőséget biztosítana a jelenleg elterjedt pálmaolaj alapú zsírkiegészítések kiváltására, valamint a hozzáadott magas biológiai értékkel rendelkező komponensnek (lecitin) köszönhetően az energiahiány pótlása mellett további funkcionalitással is bírna az intenzív tejtermelő állományok produktív- és reproduktív paramétereire. A projekt során kiemelt hangsúlyt kapott az állomány termelési mutatóinak vizsgálata mellett a tej összetételének, az állomány szaporodásbiológiai- és anyagcsereforgalmi mutatóinak folyamatos nyomon követése és elemzése. A Magyarországon iparszerű tartásban termelő, intenzíven hasznosított holstein- fríz állományok takarmányozási gyakorlatában perspektivikus lehet a lecitin tartalmú bendővédett foszfolipid takarmány-kiegészítő alkalmazása a nem hazai forrásból származó, pálmaolaj eredetű védett zsírkiegészítések helyettesítésében. Egyúttal egy lehetséges alternatívát jelenthet, hogy egy tömegtermeléssel előállított alapélelmiszer, mint a tej, táplálkozás-élettani szempontból többletértéket képviseljen a humán fogyasztók számára.

A projekt keretei között az SZTE Mezőgazdasági Kar Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratórium eszközparkjának fejlesztésére is lehetőség nyílt. Új vizsgálati lehetőségek nyíltak a kromatográfiás vizsgálatok bővítésére a GC (gázkromatográf) és HPLC (nagyhatékonyságú folyadékkromatográf) gépek beszerzésével. A folyadékkromatográfia alkalmazási területe széleskörű, gyógyszeranalitikai vizsgálatokon keresztül, élelmiszeripari -, és toxikológiai analízisek elvégzése is lehetséges. A spektrofotometriás módszerek bővítését tette lehetővé a beszerzésre került kompakt, két fényutas spektrofotméter készülék. A Lactoscope FTIR készülék segítésével a különböző tej és tejtermék gyors és pontos beltartalmi vizsgálatát tudjuk elvégezni.

SZTE Mezőgazdasági Kar Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratórium
Takarmányvizsgálatok a legkorszerűbb műszerparkkal, Magyarország legjobb vidéki egyetemén!

Miért fontosak a precíz vizsgálatok az emberi és állati táplálék előállításában?
Miért nem mindegy milyen takarmányt adunk állatainknak?
Hogyan befolyásolja a takarmányozás az állati eredetű élelmiszerek minőségét?

Ha egyértelmű választ szeretne kapni ezekre a kérdésekre, akkor válassza Ön is a Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratórium egyetemi infrastruktúráját!

Amit kínálunk:
- takarmányanalitikai vizsgálatok (nyers fehérje, nyerszsír, nyersrost-, és rostfrakció meghatározás, energiaszámítások) és azok elemzése;
- nyers tej fizikai – kémiai paraméterek mérése, elemzése;
- egyéb analitikai vizsgálatok (karotin, illó zsírsav).

Bővebb információ: Dr. Süli Ágnes laboratórium vezető
Telefon: +36-62-532-990, 130-as mellék
E-mail: suli.agnes@szte.hu

A cikk szerzője: Dr. Süli Ágnes főiskolai docens, az SZTE Mezőgazdasági Kar Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratórium vezetője.

 

Bánfi Kft.LaborniteKaszás OltványTexor Kft.Hidromechanika Kft.Atukavíz Kft.Bánfi Kft.CrhysatoxNanosegment/Digitális birtok bannerAgromenza LiemzoMizse-PlastKovács GépszerSapiro TranszCemolkerAgria BiztosításFelső-Bácskai Agrolabor3commBorda Gépipari Kft.Róna Tamás Kft.WiraxHáromkő Bt.Royal NyomdaNovomixKirály-SzerszámRichter MérnökirodaVass AcélszerkezetLidra banner
PRINT LAPOK