A magyar pálinka világszerte elismert különlegessége, hogy kizárólag hazai gyümölcsökből készül, hozzáadott cukor, ízesítő- vagy adalékanyagok nélkül. (Legalábbis az igazi…) Évről évre versenyeznek a legkiválóbbak, a napokban tartották meg az idei megmérettetés eredményhirdetését.
A 2025. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre összesen 332 pálinkatétel érkezett, melyeket a Nébih előzetesen bevizsgált, biztosítva a verseny szakmai színvonalát. A pálinkákat a hivatal által felkészített, magasan képzett bírálók értékelték. A „Magyarország legjobb pálinkája – 2025” díjat idén a NVMEN Pálinkafőzde Szabolcsi Alma pálinkája (2024) nyerte el. A „Nébih pálinkája” cím odaítélésénél a hivatal a „Maradék nélkül” program céljait, azaz az élelmiszerpazarlás csökkentését vette figyelembe. Az elismerést a Brill Pálinkaház Néro érlelt törkölypálinkája kapta, ezzel is megmutatva, hogy a melléktermékekből is készülhetnek kiváló minőségű, értékes italok.
A pálinka nagy múltú és méltán elismert ital, ami beépült a köztudatunkba, a kultúránkba és törvényileg is szabályozásra került - jelentette ki a díjátadó ünnepségen dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Beszédében hangsúlyozta, hogy a fiatalabb generációk változó fogyasztási szokásai és az időjárási kihívások ellenére továbbra is biztosítani kell, hogy a pálinka méltó helyét megtartsa a hazai és nemzetközi piacon. Ehhez elengedhetetlen az ágazati szereplők összefogása, a szakmai szervezetek együttműködése, valamint a fogyasztók bizalma.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) évente több száz pálinkaterméket vizsgál be, és a legújabb adatok szerint a kereskedelmi forgalomban kapható pálinkák minősége évről évre egyre jobb. A termékek csupán öt százalékánál merült fel kifogás, ami a korábbi értékekhez képest negyedére csökkent, így nagyon látványos az előrelépés. A javuló eredmények jól mutatják, hogy a magyar pálinka nemcsak a hagyományokra épít, hanem folyamatosan fejlődik. A kiváló minőséget az alapanyagok mellett a szigorú szabályozás, a folyamatos ellenőrzés és a szakmai együttműködés is garantálja.